Invazija v polnem teku, prijeli so jih približno 385, vseh še niso prešteli

Fotografija je simbolična.

V času dela prostih dni in praznikov (od 30. oktobra do danes, 4. novembra, do 6. ure) so slovenski policisti prijeli približno 385 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Približno zato, ker vseh prijetih na območju Policijske uprave Koper še niso popisali. Dodatno so prijeli še 14 tihotapcev. V enem od kombiju, ustavljenem v Goriči vasi pri Ribnici, je bilo kar 41 migrantov.

Za tihotapljenje postaja tudi značilno, da jih od slovenske južne meje, ki je hkrati tudi schengenska, prevažajo rojaki, ki imajo že urejene statuse v drugih državah. Nadalje je značilno, da ponekod primejo le po enega migranta. Za to pa v BiH navajajo, da so migranti spremenili taktiko, en se žrtvuje, da gredo ostali lahko dalje.

PU Novo mesto: Prijeli 66 migrantov in 3 tihotapce

V petek popoldne so črnomaljski policisti v Vukovcih prijeli 3 Maročane. V soboto zvečer so pri Slamni vasi prijeli Maročana in Alžirca. Ponoči so metliški policisti v Rosalnicah prijeli Tunizijca in Maročana.

V petek zvečer in ponoči so brežiški policisti v Veliki Dolini in Mostecu prijeli 2 Sirijca. Še enega Tunizijca so pri prijeli na mejnem prehodu Obrežje. Tujec se je skrival na avtobusu, ki je pripeljal iz Hrvaške.

Včeraj so pri Dolžu (Novo mesto) okoli 12. ure prijeli 6 migrantov (4 Palestince, Iračana in Sirijca). V širši okolici so prijeli tudi 34-letnega državljana Srbije, ki je tujce z osebnim avtomobilom nameraval prepeljati v notranjost države. Aavtomobil so zasegli, vozniku pa odvzeli prostost in ga bodo s kazensko  ovadbo privedli  k  preiskovalnemu sodniku.

Danes ponoči je na mejni prehod Obrežje pripeljal voznik osebnega avtomobila  slovenskih registrskih oznak. Policisti  so v prtljažniku avtomobila Škoda superb našli skrita 2 Afganistanca. 34-letnemu vozniku iz Bosne in Hercegovine so odvzeli prostost,
ga pridržali in mu zasegli  osebni  avtomobil.

Sinoči okoli 22. ure je na Obrežje pripeljal voznik tovornega vozila registrskih oznak Severne Makedonije. Policisti so med tovorom našli skrite 3 Pakistance, predali so jih hrvaškim varnostnim organom.

V sredo in četrtek so prijeli še 45 migrantov in tihotapca, državljana Čečenije. V sredo so jih prijeli 24, v četrtek 21. Prijeli so jih na Tanči Gori, Žežlju (Vinica), Mali Lahinji in Stari Lipi, v okolici Doblič in na avtobusni postaji v Preloki. Pred Birčno vasjo so jih prijeli 6 in hkrati 41-letnega državljana Čečenije, ki jih je prevažal. V Brežicah so dodatno prijeli še Maročana.

Prijeli so jih tudi v Ručetni vasi in Zapudju. Na na območju Cerovega Loga (občina Šentjernej) pa so prijeli še 15 migrantov, še enega v Kostanjevici na Krki.

PU Ljubljana: Prijeli 136 migrantov in 2 tihotapca

Včeraj in danes do 6. ure so prijeli 22 migrantov. Prijeli so jih na območjih  Štalcerjev, Morave, Mozlja, Loma in Ljubljane. Pri tem so na Lomu ustavili vozilo slovenskih
registrskih oznak in ugotovili, da 28-letni slovenski državljan v vozilu prevaža 4 državljane Bangladeša. Vozniku so odvzeli prostost, postopki in aktivnosti policistov v povezavi s tujci pa še potekajo.

V petek in soboto so prijeli 24 migrantov. Prijeli so jih na območjih Ljubljane, Kočevske Reke, Željne, Želimlje, Kostel in Kočevje.

Poleg tega so policisti v Goriči vasi pri Ribnici ustavili kombi italijanskih registrskih številk v katerem sta dva državljana Italije prevažala 41 tujcev (državljanov Pakistana in Afganistana). Zoper oba je bilo odrejeno pridržanje. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni.

Že v sredo, 30. oktobra, so prijeli 20 migrantov, v četrtek pa 25. V sredo so jih prijeli na območjih Dolnjih Retenj pri Velikih Laščah, Stružnice (Kostel), Rašice in Ljubljane, včeraj pa na območju Kočevja, Črnega Potoka (Kočevje) in Novih Lazov (Kočevska Reka).

Vsi prijeti so se izrekli za državljane Maroka, Pakistana, Alžirije, Afganistana, Bangladeša, Indije, Turčije, Alžirije in Sirije.

PU Koper: Prijeli približno 174 migrantov in 9 tihotapcev

Od srede, 30. oktobra do danes, 4. novembra, do 6. ure so obravnavali približno 150 tujcev. Na PU Koper navajajo, da gre za ročne evidence, saj uradni postopki še potekajo. Večji del teh je obravnavala Policijska postaja Ilirska Bistrica.

Nadalje so v četrtek, 31. oktobra, ob 5. uri zjutraj policisti na cesti za Mune ustavili osebni
avto italijanskih registrskih tablic, ki ga je peljal državljan Albanije. V vozilu sta bila še 2 Albanca, ki so ju vrnili na Hrvaško, voznik pa je bil s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

Prvega novembra ob 20.15 so policisti v Dolnjih Ležečah ustavili osebni avto hrvaških registrskih številk, ki ga je peljal 53-letni državljan Hrvaške. V vozilu so bili 3 Turki.  Hrvat  je  bil  s  kazensko  ovadbo  priveden  k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

V soboto, 2. decembra, so policisti ob 22. uri v Knežaku opazili tri vozila italijanskih registrskih  tablic (Zafira, Megane in Passat), ki so peljala proti Šembijam.
Ustavili so jih pri Knežaku. V prvem vozilu (Passat) sta bili dve osebi (Romun in Italijanka), v Zafiri je bilo 12 tujcev (10 Eritrejcev, Afganistanec in Pakistanec), voznik  je pobegnil. V  Meganu sta bila 2 Pakistanca z urejenim statusom v Italiji. Kmalu zatem so v Knežaku prijeli tudi pobeglega voznika Zafire.

Policisti so pridržali 5 osumljenih kaznivega dejanja ilegalnega sprovajanja preko državne meje, in sicer tri državljane Pakistana, državljana Romunije in državljanko Italije.

Včeraj so policisti ob 12.55 zapeljali za vozilom BMW, nemških registrskih številk, ki ni ustavljal na semaforju na Kozini. Pospešil je proti Italiji, slovenski policisti pa so zapeljali za njim in hkrati obveščali italijanske kolege. V Bazovici je pobeglega voznika zaneslo in je trčil v osebni avto. Policisti so na kraju prijeli voznika in sopotnico, oba državljana Iraka, z urejenim statusom v Nemčiji. V vozilu sta bila še dva ilegalna migranta, prav tako državljana Iraka, in otrok. Oba ilegalna migranta ter ženska in otrok so bili odpeljani  v Bolnico Catinara, postopek so prevzeli italijanski varnostni organi.

PU Celje: Prijeli 5 migrantov

V noči iz sobote na nedeljo so na območju Bistrice ob Sotli prijeli 5 migrantov (državljanko Somalije s tremi mladoletnimi otroki in državljana Libije). Državljani Somalije so zaprosili za azil, državljana Libije so po opravljenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

PU Murska Sobota: Prijeli 3 migrante

V četrtek, 31. oktobra, so prijeli 3 migrante. Dva so predali hrvaškim mejnim organom, tretji je zaprosil za azil in je bil nameščen v azilni dom.

Iz ostalih policijskih uprav o prijetih ne poročajo.

C. R.