Interpelacija: Zavajal tudi “pozabljivi” kočevski Predrag Baković

Vladajoča koalicija (Svoboda, SD in Levica) je očitno povsem ustavila projekt dokončanja DSO Osilnica. (vir: arhiv)

Poslanci opozicijskih strank, združenih v KUL (LMŠ, SD, Levica in SAB), so včeraj, sredi epidemije z novim koronavirusom, ponovno uprizorili interpelacijo zoper enega od ministrov te vlade, tokrat proti Janezu Ciglerju Kralju, ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Razpravo so vlekli skoraj 17 ur, seje se je končala nekaj pred 3. uro zjutraj. Ponovno se je izkazala velika šibkost koalicije. Za interpelacijo je glasovalo 38 poslancev (od 90). Za uspešnost jih bi potrebovali 46.

Politična šibkost strank KUL je sicer znana, še bolj kot prej pa so včerajšnjo sejo zaznamovale neresnice in laži. Ministru Cigler Kralju so v Kulu očitali stvari, ki se vlečejo že 30 let in jih ta minister uspešno odpravlja. Jasno pa je, da v letu dni, kar vodi resor, ne more čez noč odpraviti vsega, kar je v tem resorju narobe.

Področje tega resorja je bilo sicer doslej najdlje v domeni stranke Socialni demokrati (SD), ki je danes opozicijska stranka.

Ena izmed stvari, ki je včeraj zmotila, je bila tudi trditev Predraga Bakovića, poslanca stranke SD, iz Kočevja. Zatrjeval je, da “ministrstvo ne podpira vlaganja v nedokončan objekt Osilnica”.

Bakovićeva trditev ni točna

Predrag Baković, poslanec SD.

Na ministrstvu so doslej že večkrat pojasnili, tudi za naš portal, da idejo o investiciji (v nedokončan objekt v Osilnici) podpirajo, vendar se morajo pri tem zavedati omejitev lokacije. Zaradi lokacijske specifike objekta dogovori o različnih možnostih dejavnosti, ki bi se v objektu izvajale, še potekajo, zato končna odločitev še ni znana. Oddaljenost objekta do javnih institucij, kot so zdravstveni dom, laboratorij, bolnišnica, urgenca, zobozdravnik, okulist, vzdrževalec slušnih aparatov (do prvega zdravstvenega doma je 45 minut vožnje, do bolnišnice pa eno uro) lahko predstavlja zelo veliko oviro za ustrezno delovanje doma za starejše.

O tem smo med drugim poročali tukaj 

Ker vemo, da Predrag Baković spremlja medije, tudi naš portal, saj iz njegove poslanske skupine prejemamo odzive na vsako morebiti nenatančno zapisano besedo, ki se nanaša nanj, verjamemo, da tudi tega o Osilnici ni spregledal.

Verjetneje pa je, da si je pred tv-kamerami, ki prenašajo seje državnega zbora, namerno privoščil neresnico oziroma fake news, da bi bil bolj všečen volivcem in volivkam. Da njegove vlade od leta 2009 dalje niso nič naredile za Osilnico, je “pozabil”.

Iz naslednje preglednice je razvidno, koliko časa v zadnjih letih je resor vodil kakšen od ministrov. Anja Kopač Mrak iz SD je ministrstvo vodila kar 2010 dni, za domove za starejše v tem času oz. času SD ni bilo vloženega veliko denarja. Nato je vodenje v Šarčevi vladi prevzela Ksenija Klampfer, 547 dni), v tem času je bila Anja Kopač Mrak (SD) državna sekretarka v kabinetu Marjana Šarca, zadolžena prav za to področje. V namestitve domov za starejše je bilo vloženega komaj kaj več kot nič denarja.

Zdaj je minister Janez Cigler Kralj (370 dni), vlaganja v namestitve starejših v državi znašajo blizu 25 milijonov evrov. Razlike so očitne in ne potrebujejo dodatnega komentarja.

K. R.