Inštitut 1. oktober: Uskladitev pokojnin mora biti vsaj 11-odstotna

Vir: Zajem zaslona

Vodstvo Inštituta 1. oktober, ki zastopa upokojence, je na včerajšnji novinarski konferenci napovedalo, da je naslednji protestni shod upokojencev in vseh, ki so siti Golobove demokrature ter siromašenja ljudi, načrtovan za petek, 1. decembra, ob 15. uri, na Trgu republike v Ljubljani. 

V nadaljevanju objavljamo nekaj poudarkov:

Predstavili so mnenje o predlogu za ustavno presojo 119. člena Zakona o ZPIZ, ki določa, da upokojenec, ki se želi ponovno zaposliti, izgubi 60 % pokojnine, kar je edinstvena kraja v Evropi!

Vlada raje “uvaža” migrante, ki ne znajo ne jezika, nimajo kvalifikacij, ne izkušenj in za njih zapravlja do 2500 eur na mesec, medtem, ko slovenske upokojence izključuje iz dela, čeprav so sposobni, pridni, strokovni.

9. protestni shod bo v Ljubljani 1. decembra 2023, s pohodom po ulicah mesta bodo opozorili na zahteve po pravičnih pokojninah in bo nekoliko novoletno obarvan, ker bodo, tako kot je izjavil Zoran Janković, “drug drugega prijeli za rokce, da se ne izgubijo”, ogledali si bodo prižig lučk in pozdravili župana. Program bo veličasten in pester.

Pavel Rupar, vodja upokojenskih protestov, je izpostavil tudi različnost mnenj med mlajšo in starejšo generacijo. S stranko, ki je v nastajanju, se bodo potegovali tudi za poslanska mesta v Evropskem parlamentu, vendar pa Rupar ne bo kandidiral.

Novinarska konferenca je bila sklicana tako zaradi nevzdržnega stanja v Sloveniji kot tudi zaradi bližajočih se dogodkov na Trgu republike. Rupar je opozoril na dejstvo, da se bliža zima, inflacija dela svoje, upokojenci pa si z nizkimi dodatki, ki jih obljublja Golob in zavajanjem Luke Mesca, ne morejo pomagati. Opozoril je, da mora biti uskladitev vsaj 11-odstotna, s čimer bi se sledilo zakonu, v katerem so zadeve jasno opredeljene. Toliko odstotkov je namreč potrebnih za izravnavo pokojnin.

Poziv Golobu, naj čim prej odstopi

Roberta Goloba so pozvali, naj čim prej odstopi z mesta predsednika vlade. Mineva leto dni, odkar se Inštitut 1. oktober in ljudska iniciativa Glas upokojencev trudita za višje pokojnine. Zakon, ki je bil februarja vložen v državni zbor, bo na vrsti za obravnavo predvidoma v naslednjem letu aprila, kar je “popolno posmehovanje vsem upokojencem”. Vodja upokojencev apelira na predsednika, da mirno zapusti vlado, državni zbor pa naj se razpusti in se začne postopek za nove volitve.

Opozoril je še, da smo finančno povsem “polomljeni”. Pojavlja se vprašanje, ali bo denarja dovolj za februarske in marčevske pokojnine. Očitno je, da vsak “nov obraz”, ki v Sloveniji nastopi kot politična novost, povzroča pet milijardno škodo. Apelira tudi na strice iz ozadja, ki te nove obraze nenehno ponujajo, naj se ustavijo in dajo Sloveniji mir ter naj uživajo v svojih nadpovprečnih pokojninah. Ključno je, da se preneha s tem “neumnim populizmom”, ki Sloveniji dela zgolj škodo. Rupar: “Slovenija je na robu bankrota, to opozarjam že od marca naprej!”

Z Golobovim odhodom Rupar upa na neko normalizacijo in mirno stanje v državi.

M. D.