Hojs: Izjava o odpravi ograj je izjava človeka, ki ne ve, kaj se na terenu dejansko dogaja

(vir: SV, arhiv)

Slovenska južna meja je dobro varovana, ugotavljajo domačini. Čeprav se o tem v javnosti ne govori veliko, so aktivnosti policije in slovenske vojske na terenu še vedno zelo velike, predvsem pa širši javnosti manj znane.

Novo-stari politični obraz Robert Golob (Gibanje Svoboda) je hkrati napovedal odpravo ograje na državni južni meji. S tem je dal nezakonitim migrantom in predvsem njihovim tihotapcem pomembno sporočilo, da bodo meje, če bo po volitvah (morda) on vodil državo odprte.

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve (vir: arhiv)

Kaj pomeni Golobova izjava o odpravi ograj na južni meji, je v intervjuju za četrtkovo Demokracijo pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Na vprašanje o tem je odgovoril:

“To je nonsens. To je izjava, ki ni niti populistična niti državotvorna. Pravzaprav jo je treba dati v kontekst človeka, ki ne ve, kaj se na terenu dejansko dogaja. Že večkrat sem povedal, da mi ne bomo ničesar rušili, mi bomo  gradili in sodelovali. Ne govorim zgolj o ograjah, govorim o gradnji Slovenije, o vsemu temu, kar delamo. Vsekakor pa  ne mislimo nobene od ograj porušiti, morda bomo kakšen del obstoječe žičnate ograje zamenjali s panelno. To smo v bistvu že tako ali tako načrtovali.”

V nadaljevanju je razkril:

“Iz zadnjega poročila, ki nam ga je predstavila Obveščevalno-varnostna služba, kjer so naredili celovito analizo o najbolj žarečih jedrih nezakonitih prehodov, pa je evidentno jasno, da je ograja oz. panelna zaščita še kako pomembna in zelo potrebna, zato, da zmanjšamo te migracijske tokove. Ne nazadnje pa tudi zato, če že pride do tega, da jih usmerimo v ozke koridorje, kjer lahko potem policija, skupaj z vojsko, te ilegalne migracije bolj učinkovito preprečuje.”

Kakšno je trenutno stanje migracijskih tokov?

Na to vprašanje je notranji minister odgovoril: “Število ilegalnih prehodov se je lani kar precej zmanjšalo, to je bil tudi čas covida-19. V prvih treh mesecih letos pa se je število spet nekoliko povečalo. Pred dnevi sem bil na obisku pri makedonskem notranjem ministru, pogledali smo tudi mejni nadzor med Severno Makedonijo in Grčijo. Tam ugotavljajo, da zaenkrat ni povečanega števila ilegalnih prehodov. Je pa seveda vprašanje, kaj se bo zgodilo v pomladnih mesecih, saj ni natančnega števila, koliko teh ljudi je še trenutno v Grčiji. Migrantski val se je, kot rečeno, v lanskem letu nekoliko zaustavil, vendar pa to ni jamstvo, da se v pomladansko-poletnih mesecih ne bo spet povečal.”

J. M.