Ribnica: “Ni vseeno, kdo vlada”

Jože Biščak, Jože Tanko, Rado Pezdir in Igor Omerza v Rokodelskem centru Ribnica (vir: demokracija.si)

Sinoči je v Rokodelskem centru Ribnica potekal pogovorni večer ob predstavitvi knjige Vzporedni mehanizem globoke države, na kateri sta poleg avtorja knjige, dr. Rada Pezdirja, sodelovala tudi podpredsednik državnega zbora in dolgoletni poslanec SDS Jože Tanko ter publicist in raziskovalec mag. Igor Omerza. 

Pezdir je avtor več knjig, v svoji najnovejši uspešnici Vzporedni mehanizem globoke države Pezdir pa na podlagi arhivskih gradiv opisuje delovanje udbo-partijskega vzporednega ekonomskega sistema, ki je v Sloveniji onemogočil zdravo tranzicijo.

Ni vseeno, kdo vlada

Na  pogovornem večeru so najprej razpravljali o razliki med t. i. novimi obrazi in uveljavljenimi politiki. Med prejšnjo in sedanjo vlado Janeza Janše so bili na oblasti ljudje (Cerar, Bratuškova, Šarec) brez pravih notranjepolitičnih izkušenj, še bolj pa brez zunanjepolitičnih, je dejal Jože Tanko in dodal, da so zato delovali po inerciji, saj so vedeli, da brez ozadja nič ne morejo. Po drugi strani pa lahko na primeru ukrajinske krize vidimo, kako deluje Janša – upal si je priti na dan s predlogi, vsi ga upoštevajo, praktično dnevno nastopa v svetovnih medijih … Ali lani poleti, ko je za Slovenijo izpogajal več evropskih sredstev in pod boljšimi pogoji.

“Tako je to v praksi. Ni vseeno, komu se podeli mandat,” je poudaril Tanko.

Zatem so se dotaknili nedavno sprejetega zakona o dohodnini, ki mu je levica nasprotovala. Tanko je izpostavil kolektivni nastop sindikatov, ki so nasprotovali višjim plačam, kar veliko pove. “Je pa res, da je do višjih plač prišlo mimo sindikatov, niso se medsebojno utrujali na pogajanjih. Zdaj ljudje lahko vidijo, da se do višjih plač da priti tudi brez sindikatov,” je dejal in napovedal spremembe na tem področju, če bo SDS dobila še en mandat.

Mimo predpisov in mimo regulatorjev

Jože Biščak je omenil, da je ob prebiranju predloga “zakona za odpravo škodljivih posegov politike”, za katerega Inštitut 8. marec zbira podpise za referendum, dobil občutek, da s tem “nadzakonom” želijo vzpostaviti nekakšen vzporedni mehanizem. Kakšne so osnovne lastnosti vzporednega mehanizma, je vprašal poznavalca Rada Pezdirja. Ta je odgovoril: “Na kratko: Institucionalni vrhovi države vodijo politiko in upravljajo z institucijami na način, ki ni zakonit, reguliran in zapisan v ustavi, gre za centre neformalne moči. En tir je ustavno-zakonodajni, drugi tir pa je neformalen – in ta je vreden milijarde.”

Dober primer za to je oprana iranska milijarda v NLB, kjer je vse šlo mimo predpisov – toda prek ključnih točk na banki – in mimo regulatorjev, je dodal Pezdir.

Igor Omerza je izpostavil, da Pezdirjeva knjiga opisuje dogajanje praktično do današnjega dne, ne gre le za zgodovinsko dogajanje. “Kdo je danes spravil svet s tečajev? Bivši KGB-jevec, po naše udbaš. Zato je pomembno, da te stvari proučujemo.”

V zanimivi razpravi so govorili tudi o tihotapljenju cigaret, bančnih “podvigih” v tujini, Udbi podrejenih medijih, ‘novemu obrazu’ Robertu Golobu itd. Med drugim so spregovorili – ker so bili pač v Ribnici – tudi o Škrabčevem “rdečem plemstvu”.

Posnetek pogovora si lahko ogledate spodaj:

Vir: Demokracija

K. R.