Hišne preiskave podjetij, ki so ponarejala zdravniška spričevala

Policisti so na območju policijskih uprav Maribor, Celje, Novo mesto in Ljubljana izvršili 40 izdanih odredb preiskovalnega sodnika za preiskavo stanovanj, poslovnih prostorov in osebnih avtomobilov. PU Novo mesto zajema Dolenjsko, Belo krajino in Posavje.

Preiskava je povezana z izdajanjem lažnih zdravniških spričeval. Predkazenski postopek poteka tudi zoper odgovorne osebe podjetij in organizacij, ki so tako pridobila zdravniška spričevala.

V hišnih preiskavah so zasegli več poslovne dokumentacije in elektronskih naprav, ki jih bodo v nadaljevanju pregledali in preučili.

Kazensko ovadbo so izdali zoper tri zdravnike

Na podlagi ugotovitev so podali kazensko ovadbo zoper dva zdravnika zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali uradnih pravic, zoper enega od njih pa še zaradi očitkov o jemanju podkupnine.

Ugotovili so namreč, da sta zdravnika s kršitvijo več predpisov s področja medicine dela, prometa in športa neupravičeno izdajala zdravniška spričevala, ki jih morajo podjetja in druge organizacije pridobiti za svoje zaposlene za dokazovanje zdravstvene sposobnosti za opravljanje določenega dela ali dejavnosti. Potrjevala sta zdravstveno sposobnost oseb, ne da bi jih ustrezno pregledala.

Eden od osumljenih zdravnikov je več osebam izdal proti plačilu tudi lažna potrdila o prebolelosti ali opravljenih testih na novi koronavirus.

Po ugotovitvah kriminalistov je bilo na tak način izdanih nekaj manj kot 14 tisoč zdravniških spričeval za več kot 400 podjetij oziroma organizacij, osumljena zdravnika pa sta tako pridobila najmanj 1,2 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Denar sta si razdelila.

M. D.