Janša: V prihodnjih dneh in tednih bo odpravljena ali zrahljana večina ukrepov

Premier Janez Janša (vir: Twitter)

V prihodnjih dneh in tednih bo skladno z izboljšano epidemiološko situacijo in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov, je na Twitterju zapisal premier Janez Janša.

Premier se je ob tem zahvalil vsem, ki so se cepili zoper covid-19 in tako s svojim odgovornim ravnanjem omogočili vračanje v normalnost.

O prilagajanju epidemioloških ukrepov je včeraj na Brdu pri Kranju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem razpravljala širša zdravstvena stroka. Skupaj so začrtali smer postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je po posvetu povedala, da udeleženci posveta predlagajo odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.

V gostinstvu predlagajo ukinitev pogojev PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Epidemiologi so predlagali tudi ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Predlagajo tudi zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v petek.

O vseh predlogih bo razpravljala še vlada in nato sprejela rešitve. Te je napovedal že premier.

M. D.