Grožnje s smrtjo in naboji šestim osebam

(vir: arhiv)

Ob koncu tedna sta Janez Janša in Matej Tonin, predsednik in podpredsednik vlade, prejela kuverti, v katerih sta bili grožnji s smrtjo in naboja večjega kalibra. V kuverti za vladnega predsednika Janeza Janšo so bile tudi fotografije z narisanimi tarčami celotne njegove družine. Nad tem pa je bil pripis z grožnjo s smrtjo in opozorili, da “ekipe čakajo na komando”.

Stojan Belšak s PU Ljubljana je v včerajšnji izjavi za medije povedal, da so bili kriminalisti obveščeni o petih pošiljkah, ki so jih prejeli predstavniki države in predstavniki državnega zbora.

Pozneje se je izkazalo, da je bila ena od groženj namenjena tudi Zdravku Počivalšku.

“Vsebina v vseh pismih je podobna. Grožnje s smrtjo so namenjene politikom in tudi njihovim družinskim članom,” je povedal Belšak.

V vseh petih pismih so bili naboji, namenjeni za dolgocevna orožja. Policija je takoj izvedla nekatere ukrepe, da bi zavarovali življenja ljudi in odkrili storilca.

Včeraj se je razkrilo, da so pisma poleg Janeza Janše in Mateja Tonina prejeli še Zmago Jelinčič Plemeniti, Ivan Hršak iz poslanske skupine DeSUS in Aleš Hojs (v pismu je bil samo naboj).

Dodatno je bilo razkrito, da so bile grožnje namenjene tudi Zdravku Počivalšku, podpredsedniku vlade in ministru za gospodarstvo. Iz poslanske skupine SMC so sicer sporočili, da sami tovrstnih groženj niso prejeli.

Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) je ob tem sicer prepričan, da gre za udar na desno politično opcijo. Meni tudi, da je pismo poslala ena od večjih opozicijskih strank. Trdi, da je to delo enega od članov SD, LMŠ, SAB ali Levice.

Znani novinar Bojan Požar pa je na Twitterju zapisal, da naj bi bile grožnje poslancem povezane tudi z današnjim glasovanjem v državnem zboru, Rokom Svetličem, kandidatom za novega sodnika Ustavnega sodišča RS. Njegovi izvolitvi nasprotujejo skrajne levičarske skupine v državi oz. leva Kulovska opozicija. 

Dodajmo še, da so pred tednom dni dom Mateja Tonina sicer obiskala dva od sredinih protestnikov in se izdajala za zaposlena pri telekomunikacijskem operaterju.

Vir: Janez Janša, FB in Zmago Jelinčič Plemeniti, Twitter

(Opomba: Zaradi varstva osebnih podatkov smo naslove prekrili.)

A. L.