Gregorčičevi v letu dni premoženje povečali za 3,3 milijona evrov

Gregorčičevi: Oče Franc in sinova Miha ter Gašper, na sejmu v nemškem Düsseldorfu. Najmlajši Gašper je direktor podjetja Papiroti iz Senovega in ga ni na tej fotografiji. (Foto: Plastoform, d. o. o.)

Družina Gregorčič iz Šmarjete se z 59,4 milijona evrov vrednim premoženjem uvršča na 22. mesto med slovenskimi bogataši. V letu dni so premoženje, ki so ga začeli ustvarjati s podjetjem Plastoform, povečali za 6 odstotkov oziroma za 3,3 milijona evrov. Vsi trije sinovi se uvrščajo med mlade milijonarje, 24-letni Gašper je tudi najmlajši na lestvici mladih milijonarjev v Sloveniji.

Oče Franc Gregorčič je v negotovih razmerah sredi devetdesetih let, ko so po osamosvojitvi zaradi razpada trga zašli v velike težave, prevzel poslovno enoto Adrie Caravan. Prevzemu je sledila zgodba o uspehu, navajajo v reviji Manager, kjer so tudi pripravili lestvico 100 najbogatejših Slovencev.

V dobrih dveh desetletjih je Franc Gregorčič ustvaril skupino, ki je imela konec leta 2017 tovarne v Trebnjem, Šmarjeti, Krškem, na Blanci, Senovem in v Pazinu, s skupno 665 zaposlenimi.

Proizvajajo plastične elemente za najrazličnejšo uporabo. Med njihovimi izdelki prevladujejo deli za avtodome in prikolice, pri čemer se uvrščajo med vodilne evropske proizvajalce. Odvisno podjetje imajo tudi na Hrvaškem. Leta 2012 so prevzeli družbo Papiroti, ki je bila prej v lasti Aera in izdeluje papirnate vrečke ter ovojne papirje. Leta 2016 so skupino še razširili, saj so prevzeli podjetje Akripol iz Trebnjega. S tem so vstopili tudi v industrijo pleksi stekla.

Leta 2017 je Franc Gregorčič po 24 odstotkov lastništva prenesel na vsakega od treh sinov, ki so tudi direktorji posameznih podjetij v skupini. Krovno družbo so preimenovali v G4 Group.

Leta 2018 so skupaj z nizozemskim partnerjem od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odkupili podjetje LIV kolesa, ki se ukvarja s proizvodnjo transportnih koles in zaposluje več kot 150 ljudi. Zanimajo pa se tudi za nakup nakelskega trgovca z metalurškimi izdelki Mersteel SSC, navajajo v Managerju.

Leto 2017 je bilo za skupino poslovno uspešno, saj je ustvarila skoraj 71 milijonov evrov prihodkov, kar je 22 odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček je bil sicer nekoliko nižji, vseeno ga je bilo 6,7 milijona evrov.

Skupina v lasti družine Gregorčič večino svojih prihodkov ustvari na tujih trgih.

Franc Gregorčič in sinovi vrednotenja premoženja za revijo Manager niso komentirali.

Sinovi na lestvici mladih milijonarjev

Bratje Gregorčič (vir: manager.si)

Sinovi Gregorčič se uvrščajo tudi na lestvico mladih milijonarjev 2018; 24-letni Gašper Gregorčič, ki je od leta 2016 tudi direktor podjetja Papiroti, se uvršča na 14. mesto med mladimi milijonarji in je tudi najmlajši na lestvici. Vrednost njegovega premoženja so ocenili na 14,3 milijona evrov. Mesto na lestvici si deli z bratoma Francem in Mihom, ki sta več kot deset let starejša od njega.

J. M.