Gospodarstveniki pričakovali dialog in konstruktivno sodelovanje s predsednikom vlade, a ostali brez rešitev in konsenza

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.si)

Predstavniki gospodarstva so na predsednika vlade naslovili pismo, v katerem so ga opozorili, da njihovi dogovori in želja po konstruktivnem sodelovanju niso izpolnjeni.

Zaskrbljeni so, saj je jasno, da ni posluha za gospodarstvo, katerega konkurenčnost se zato poslabšuje, kar posledično slabo vpliva na blaginjo v družbi.

Predsednik vlade Robert Golob se je v decembru 2023 in v januarju 2024 večkrat srečal s predsednicami in predsedniki organizacij, združenih v Gospodarski krog. Izmenjali so si poglede in stališča glede aktualnih razmer v gospodarstvu ter opredelili ključna odprta vprašanja (zdravstvo, novela evidentiranja delovnega časa, davki in prispevki). V januarju 2024 sta bili, po enem od tovrstnih srečanj, na predlog predsednika, ustanovljeni dve delovni skupini, in sicer Ad-hoc delovna skupina za davke in Delovna skupina za odpravo administrativnih ovir, v istem času pa tudi Strateški svet za davke pri Ministrstvu za finance.

Od ustanovitve delovnih skupin do danes so pretekli že trije meseci, predstavniki gospodarstva pa so ugotovili, da rešitev ni na vidiku, prav tako ne konsenza.

Ugotavljajo tudi, da vlada ne izkazuje pravega razumevanja za gospodarstvo, zdi se tudi, da ni pripravljenosti narediti korak v smeri njegove razbremenitve in s tem večje konkurenčnosti.

Trenutno je videti, da vlada zgolj išče nove vire za dodatno obremenitev gospodarstva in za dvig javne porabe. Takšno držo gospodarstvo obžaluje, saj so verjeli, da so nastale skupine uvod v ponovno vzpostavitev tripartitnega socialnega dialoga, ki zagotavlja enakopravno obravnavo vseh partnerjev in prinaša najboljše rešitve za celotno družbo. Upravičeno in z obžalovanjem zdaj sklepajo, da so bila oblikovana delovna telesa namenjena le sama sebi, s sicer velikim angažiranjem strokovnjakov iz vrst gospodarstva, a brez posluha za njihove predloge. Zato je videti, kot da ni želje po konstruktivnem sodelovanju.

Celotno sporočilo je dostopno na povezavi:  ozs.si

M. D.