Gospodarska rast čedalje nižja

(vir: pixabay.com)

Statistični urad RS je včeraj objavil podatke o gospodarski rasti v tretjem četrtletju letos. Ta je bila samo še s 3,4-odstotna, če bo še zadnje četrtletje takšno kot tretje, se bo Slovenija znašla v tehnični recesiji, ki med drugim prinaša bankrote, odpuščanja in višjo brezposelnost.

V primerjavi z 2. četrtletjem je bil BDP manjši za 1,4 %, kar je bistveno manj od povprečja evroobmočja.

Stanje se poslabšuje. V letošnjem tretjem četrtletju se je gospodarska dejavnost upočasnila. Bruto domači proizvod (BDP) se je povečal le za 3,4 %.

Za primerjavo. V letošnjem prvem tromesečju je bila rast BDP 9,7 %, v drugem tromesečju 8,3 % in zdaj smo na 3,4 %.

Dodana vrednost se pri večini dejavnosti upočasnjuje, nekatere pa so že upadle (kmetijstvo, nepremičninske dejavnosti, javna uprava, izobraževanje, zdravje ljudi in socialno delo).

Slovenijo še vedno rešujejo izvozniki. Zabeležen je bil tudi pozitiven prispevek zunanje trgovinske bilance, ki je k rasti BDP prispeval 0,8 odstotne točke. Brez tega bi bila rast BDP le 2,6-odstotna.

Pozitivna je tudi rast v gradbeni dejavnosti. Pri gradnji je opazen pospešek, na letni ravni je rast 10,4-odstotna. Vendar pa je to sezonski vpliv, hkrati pa tudi vpliv investicijskega cikla, ki ga je zagnala prejšnja, Janševa, vlada.

Na rast BDP so sicer vplivali izdatki gospodinjstev, bruto oblikovanje fiksnega kapitala in zunanja trgovina s storitvami.

Škodljivo delovanje Golobove vlade se tako že pozna!

J. M.