Gornji Suhor pri Vinici: Dan slovensko-britanskega prijateljstva

Slovesnost na Suhorju pri Vinici (vir: občina)

Pri spominskem obeležju zavezniškim članom posadke padlega bombnika B 24 Liberator VI v Gornjem Suhorju pri Vinici je danes potekala prireditev ob slovensko-britanskem prijateljstvu, ki sta ga slovesno obeležila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in parlamentarna državna podsekretarka Združenega Kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, ministrica za evropsko sosedstvo in Ameriko Wendy Morton.

Prisotne sta uvodoma pozdravila župan občine Črnomelj Andrej Kavšek in veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Tiffany Sadler.

Oba sta poudarila pomen prijateljstva in posebne zgodbe padlega bombnika v Gornjem Suhorju pri Vinici, ki opominja na dolgoletne vezi in povezuje obe državi.

Britanska ministrica Mortonova je izpostavila izjemne primere in področja, na katerih se je slovensko-britansko prijateljstvo nadaljevalo, poglabljalo in nadgrajevalo. Poudarila je, da državi v letu 2021 še posebej tesno sodelujeta na področju podnebnih sprememb.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v slavnostnem govoru zahvalil vsem, ki skrbijo, da je “spominska plošča slaven pomnik prijateljstva in solidarnosti v najbolj zahtevnih in tragičnih časih”, in poudaril, da med Slovenci in Britanci obstajajo številne vezi, na podlagi katerih lahko slavimo dan skupnega prijateljstva.

Predsednik Pahor in ministrica Mortonova sta ob tej priložnosti ob spominsko ploščo položila venec v spomin britanskim letalcem.

Kulturni program, ki ga je povezoval Tadej Fink, je pripravila Območna izpostava JSKD Črnomelj, nastopili pa so učenci Osnovne šole Dragatuš in Osnovne šole Vinica ter predstavniki Folklorne skupine Dragatuš.

Dogodek je sovpadal z obeležitvijo 100. rojstnega dne letos preminulega princa Filipa, vojvode Edinburškega, ki je z britansko kraljico Elizabeto II. leta 2008 obiskal Slovenijo. Sicer pa je leta 2019 njegov sin princ Edward grof Wesseški skupaj s predsednikom Pahorjem razglasil »Dan slovensko-britanskega prijateljstva«. Spominsko ploščo sta leto prej odkrila predsednik Pahor in takratna veleposlanica Velike Britanije in Severne Irske v Sloveniji Sophie Honey.

Po slovesnosti so gosti obiskali še Srednjo šolo Črnomelj, kjer sta se predsednik Pahor in ministrica Mortonova srečala z dijaki ter se z njimi pogovarjala o podnebni politiki.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo fotografije današnjega dogodka (za povečanje kliknite na sliko):

Vir in foto: Občina Črnomelj

C. R.