Zorčičevo “tepihovanje” ustave in “dimna zavesa” Levice

Te dni odmeva odločitev predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča, da ne bo sklical izredne seje Državnega zbora, ki jo je zahtevalo 33 poslancev Državnega zbora, na temo protiustavnega programa stranke Levica. Odmeva pa tudi odločitev Levice, da bo vložila kazensko ovadbo zoper več posameznikov, tudi generalnega direktorja policije dr. Antona Olaja in več medijev.

Za začetek pa naj pojasnim izraz “tepihovanje”, ki sem ga zapisal v naslovu. Ta izraz poznamo že trideset let. Seveda ne gre za slovensko besedo, uporabil pa jo je Branko Masleša. Leta 1990/1991 je bil sodnik v Kopru, kasneje pa predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije. Več virov je že pred mnogimi leti potrdilo, da je v tistem času govoril, kako bo jugo vojska “tepihovala” Slovenijo, če se bo ta skušala osamosvojiti.

Besede ne znam točno prevesti, razumem pa jo, kot da bo jugo vojska zravnala Slovenijo kot tepih. Nekaj podobnega je sedaj naredil predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. Zakaj?

Kdaj predsednik DZ mora sklicati izredno sejo DZ

Stvar je popolnoma jasna. Ustava RS v 85. členu pravi takole:  “Državni zbor dela na rednih in izrednih sejah. Redne in izredne seje sklicuje predsednik državnega zbora; izredno sejo mora sklicati, če to zahteva najmanj četrtina poslancev državnega zbora ali predsednik republike”.

In pazite, kar 33 poslancev DZ je vložilo zahtevo za izredno sejo DZ, na temo protiustavnega programa stranke Levica. Zorčič je zahteval mnenje zakonodajno pravne službe DZ, ki mu je svetovala, da izredne seje ne skliče!? Prav ste prebrali Zorčič je sporočil, da izredne seje ne bo sklical. To pomeni, da je Zorčič popolnoma poteptal Ustavo RS, sploh pa njen 85. člen, ki ne postavlja nobenega pogoja, ne zahteva nobenega pravnega mnenja. “Izredno sejo mora sklicati, če to zahteva četrtina poslancev”, 33 poslancev pa je veliko več kot četrtina. Če uporabimo logiko Zorčiča, potem lahko ustavo in zakon krši kdorkoli. Si predstavljate, da vozite v naselju 60 ali 70 kilometrov na uro, ali odkorakate iz trgovine in ne plačate nakupa, policistom pač rečete, da zakona ne boste spoštovali.

Odsvetujem vam kaj takega, nad vami je seveda zakon in ustava, nad Zorčičem pa je le plavo nebo. Tako vsaj misli on.

Kaj pa “dimna” zavesa stranke Levica

Zahteva za izredno sejo DZ o protiustavnem programu Levice na petih straneh našteva uradne dokumente stranke Levica, ter navaja katere člene ustave program krši. Stranka Levica o tem popolnoma molči. Zaradi konkretne navedbe na koncu pete strani, pa so ovadili SDS in nekatere medije, ter generalnega direktorja policije dr. Antona Olaja. In kaj je za njih sporno? Naslednja navedba: “Na večje število elektronskih naslovov v Sloveniji je pred dnevi prispel dokument z naslovom “Levica – socializem 21. stoletja”. Dokument naj bi v izvirni obliki nastal januarja letos na tako imenovani “plenarni skupščini” ANTIFA v New Orleansu v ZDA, za domače potrebe pa naj bi ga prevedla stranka Levica, ki to sicer zanika. Rdeča nit manifesta oziroma neke vrste “Mein Kampf” svetovne levice je: “En planet, skupni viri, ene vrednote, eno ljudstvo, ena lastnina, ena vlada!”

Dokument je dosegljiv na povezavi vfokusu.

Stvar je torej popolnoma jasna. Poslanci, ki so zahtevo za izredno sejo podpisali, so jasno zapisali, da Levica, zanika avtorstvo tega dokumenta.  Usoda te njihove ovadbe je popolnoma jasna, po vsej pravni logiki bi morala svojo pot končati z zavrženjem že na tožilstvu.

Avtor: Dr. Vinko Gorenak

Besedilo je bilo prvotno objavljeno tukaj