Gornja Težka Voda: Srečanje članov in simpatizerjev stranke SDS

Srečanje članov in simpatizerjev Dolenjsko-belokranjske regije na Prepihu, Gornja Težka Voda, 28. avgust 2021

Slovenska demokratska stranka (SDS) je začela z rednimi letnimi regijskimi srečanji s svojimi člani in simpatizerji. Teh ni bilo samo lani, v času epidemije covid-19, zato so srečanja letos še bolje obiskana.

Prvi srečanji vodstva stranke s člani in simpatizerji sta bili včeraj, in sicer popoldne v Posavju (v Leskovcu pri Krškem), pozneje pa še v Gornji Težki Vodi za Dolenjsko-belokranjsko regijo.

Srečanja s člani in simpatizerji so se udeležili predsednik Janez Janša in podpredsednika stranke Romana Tomc, evropska poslanka, in Aleš Hojs, minister za notranje zadeve. Na Prepihu so bili navzoči še poslanka Anja Bah Žibert in poslanec Franci Kepa, pa tudi nekateri župani in državni svetnik Bojan Kekec. Navzoč je bil tudi Dominik Štrakl, predsednik strankinega podmladka SMD, ki je napovedal, da bodo v naslednjih nekaj mesecih svojo organizacijo ustanovili tudi v tej regiji ter mlade pozval k sodelovanju.

Dolenjsko-belokranjsko regijo vodi Janez Mežan, ki je v pozdravnem nagovoru izrazil veselje nad res številčno udeležbo, saj je zmanjkovalo prostora. Dejal je, da je namen tovrstnih srečanj “druženje, izmenjava mnenj, da se imamo lepo”. Poudaril je, da ima SDS na volitvah, ki bodo prihodnje leto, namen zmagati z res veliko prednostjo. Zbrane je povabil k sodelovanju in se vsem zahvalil za sodelovanje.

Zbrane sta pozdravila in nagovorila tudi v regiji izvoljena poslanca. Tudi Anja Bah Žibert, izvoljena na širšem dolenjskem območju, je poudarila, da vse v prihodnjih mesecih čaka veliko dela, vlado pa pozvala, naj se ne preda.

Romana Tomc: Janez Janša se zavzema, da bo EU ohranila svojo suverenost in zavarovala svoje meje

Evropska poslanka Romana Tomc je uvodoma dejala, da nas čaka pestra jesen, bolj naporna v Sloveniji, pa tudi v Evropski uniji ne bo lahko. Pojasnila je, da imajo v Bruslju na mizah številne predloge direktiv in aktov, kar bo v prihodnje vplivalo tudi na naša življenja. Evropska unija (EU) pa ima do konca mandata tri ključne naloge oz. cilje:

  • Naloga je, da skupaj premagamo epidemijo covid-19: na voljo je dovolj cepiv, žal pa ji je, da mora kolegom večkrat pojasnjevati, zakaj je precepljenost v Sloveniji tako nizka.
  • Naloga je, da EU ohrani potenciale evropskega gospodarstvu: Slovenija je v EU izposlovala res dober rezultat, 10 milijard evrov, ki morajo prinesti učinke.
  • Naloga je, da EU ohrani suverenost in vrednote, ki so nam skupne. Da EU ohrani svojo dragocenost.

Obraniti bomo morali svoje meje, saj bo kriza v Afganistanu imela za posledico tudi migrantski val, ki bo pritiskal na evropske zunanje meje, je pojasnila.

“Pričakujem drugačen skupen jezik glede migracij kot pred leti,” je opozorila. In poudarila: “Janez Janša se zavzema, da bo EU ohranila svojo suverenost in zavarovala svoje meje.” Dejala je, da v EU ni bila sprejeta še nobena odločitev glede t. i. humanitarnih koridorjev, čeprav nekateri mediji v Sloveniji o tem tako poročajo.

Povedala je, da da takšnim odločitvam niso naklonjeni niti njeni politični kolegi in zaključila, da bi te informacije poznali, v kolikor bi slovenski mediji poročali korektno in da bo potrebno resnico razširiti od ust do ust.

Tudi Tomčeva je poudarila: “Na naslednjih volitvah bomo še večji. Hvala, da sodelujete v tej uspešni zgodbi in nam pomagate.”

Janez Janša: “SDS ne izključuje nikogar”

Janez Janša pa je včerajšnji srečanji označil kot otvoritev nove politične jeseni, leta 2022 bodo namreč številne volitve (v državni zbor, lokalne, županske, državni svet, predsedniške). Za SDS, ki je največja in vodilna vladna stranka, je to velik izziv.

“Slovenija ni na takšni prelomnici kot pred 30 leti, vendar pa se bo v letu 2022 odločalo o tem, kakšna bo naša preljuba Slovenija v naslednjih letih in kaj bomo zapustili zanamcem,” je poudaril predsednik SDS.

V nadaljevanju je orisal preteklo leto, ko je stranka prevzela težko breme. Po tistem, ko je Šarec odstopil z mesta predsednika vlade, se bi v SDS lahko odločili za predčasne volitve, za lažjo pot. “Nismo se odločili za to pot, prevladal je interes vseh, skupnosti, ne prvič v naši zgodovini,” je dejal Janša.

Nasprotniki zdajšnje koalicije pa delujejo obratno, po načelu: “Koliko slabše je za Slovenijo, toliko boljše je za njih. Tako delajo ves čas,” je poudaril Janša.

Povedal je še, da v vladi sočasno rešujejo še številne evropske probleme. “Evropa ni ravno v dobrem stanju,” je dejal.

Predsednik SDS je še opozoril, da je bila država lani marca, ko so prevzeli vodenje, v težkem stanju, veliko nakopičenih problemov je bilo v zdravstvu. Prejšnje ekipe namreč v 10 letih niso zgradile nobenega doma za starejše občane, nobene negovalne bolnišnice.

Napovedal je, da bo Slovenija v prihodnjih 7 letih deležna več evropskih sredstev, “kot jih je ta država kadarkoli imela na voljo”.

Zdajšnja vlada je sprejela zakon o investicijah v zdravstvu, ki bo zagotovil številne negovalne bolnišnice po državi. Nadalje je bil na vladi sprejet Zakon o dolgotrajni oskrbi starejših, ki bo v petih letih zagotovil 700 milijonov evrov za to področje.

Poudaril pa je, da ni dovolj, da se zagotovijo sredstva in sprejmejo zakoni, vse to je treba tudi uresničiti.

Volitve leta 2022 bodo zato zelo pomembne. Dolenjsko-belokranjska regija ima 4 volilne okraje, “v vseh okrajih je treba izvoliti enega poslanca SDS. Da se!” je dejal Janez Janša in zbrane spodbudil k sodelovanju pri načrtovanih ciljih.

Predsednik Janša je v govoru poudaril, da je SDS sposobna sodelovati z vsemi, ne izključuje nikogar, da pa bo pri oblikovanju prihodnjih koalicij postavila naslednje vsebinske pogoje:

  1. Potrebno je delati za skupno dobro in ne za lastne interese.
  2. Interesi slovenskih ljudi morajo biti postavljeni v ospredje, zato govora o odprtih mejah in migrantskih koridorjih ne more biti.
  3. Vrednote slovenske ustave morajo biti striktno spoštovane.
  4. Stranke, ki bodo sodelovale z SDS v prihodnji koaliciji morajo vnaprej povedati, da bodo podprle resolucijo Evropska parlamenta o obsodbi vseh totalitarnih režimov.

Napovedal je tudi: “Čas je, da leta 2022 izvolimo kandidata za predsednika Republike Slovenije, ki ga bomo mi predlagali ali podprli. Čas je za to!”

O cepljenju, da pridemo iz te korona more in se posvetimo drugim izzivom

Zbrane je tudi pozval, naj poskušajo vplivati na okolico in spodbujajo k cepljenju, “da s skupnimi napori pridemo iz te korona more in se posvetimo drugim izzivom”.

Dejal je še, da je regija močno gospodarsko središče, zato je vlada sprejela odločitev, da se v Novem mestu ustanovi javna univerza.

Organizatorji so dosledno spoštovani dokazila PCT (prebolevnik, cepljeni, testirani).

Srečanje so popestrili Šentjernejski oktet, Mešani pevski zbor Dolenjske Toplice, Kvartet Strmole, Kataya, zaigrali so Mladi Dolenjci. Člani občinskih odborov pa so pripravili stojnice s številnimi domačimi dobrotami.

Nekaj fotografij z včerajšnjega dogodka na Prepihu:

Janez Janša
Evropska poslanka in podpredsednica SDS Romana Tomc
Poslanka Anja Bah Žibert
Janez Mežan in Janez Janša

Več fotografij je na voljo na povezavi: Regijski srečanji SDS in tukaj

J. M.