Golob proti Revozu, se igra z več tisoč delovnimi mesti?

Revoz, Novo mesto

Predsednik vlade Robert Golob se je danes na povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona odpravil na obisk v Pariz. V slovenski delegaciji so še Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, predstavnik Revoza in Golobova svetovalka za gospodarstvo Saša Leban.

Tema je podaljšanje dogovora med novomeškim Revozom in državo Slovenijo.

Novinar Bojan Požar danes na svojem portalu pozareport.si navaja, da Golobova vlada od Revoza zahteva predložitev dokazov, da je to podjetje za Slovenijo pomembno. Revoz sicer zaposluje okoli 2000 ljudi, posredno (prek kooperantov) še mnogo več in ustvari okoli 3 odstotke slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP).

Dosedanje vlade so delovna mesta v Novem mestu in širše podpirale, z Golobom se očitno začenja drugačna zgodba. Razlog za takšen mačehovski odnos Goloba do Revoza pa naj bi bil predvsem notranjepolitični obračun z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom oz. stranko SD, Revoz in usoda zaposlenih v njem pa naj bi tako predstavljal Golobov politični poligon.

Golob pri tem sodeluje s svojo svetovalko Sašo Leban, njuno stališče do nadaljnjega obstoja Revoza še tik pred Golobovim odhodom na srečanje z Makronom pa bi lahko sprožilo napetost tudi med Slovenijo in Francijo.

Požar še dodaja, da nekateri poznavalci že ocenjujejo, da bi lahko morebitni slovenski preobrat do francoskega Renaulta, ki je lastnik Revoza, postal kamen okoli premierskega vratu Roberta Goloba ter pomenil celo začetek njegovega konca.

Kdo je Saša Leban? Hčerka pokojnega poslovneža Rudolfa Lebana, povezanega z nekdanjim LDS, energetiko in Rusijo. Imenovanje Saše Leban za svetovalko predsednika vlade pa med poznavalci velja za eno od najbolj skrivnostnih kadrovskih potez Roberta Goloba.

Današnji program: Ob 13.30 prihod pred Elizejsko palačo, kjer ga pričaka Macron (fototermin), ob 13.35 sledi izjava za medije Goloba in Macrona, ob 15.25 na slovenskem veleposlaništvu izjava Goloba.

M. D.