Gledate ali ne gledate, poslušate ali ne poslušate, plačevali boste! Če bo treba – prisilno!

(vir: RTV SLO)

Merilo za plačevanje RTV-prispevka ni več električni števec, ampak internet, so si stvari zamislili na RTV Slovenija, kjer svojih stroškov ne obvladujejo in to v sodelovanju z vlado tudi izpeljali.

V RTV Slovenija vedno znova terjajo nove prihodke. Električne števce imajo vsi, to je premalo. Zdaj startajo na svetovni splet.

Število zaposlenih povečujejo, njihove plače so glede na dogovor vlade s sindikati javnega sektorja porasle. In še rastejo. Ker znesek RTV-prispevka, ki je obvezen za vse imetnike električnega števca, zaenkrat še ni višji, so si v RTV, v dogovoru z vlado, izmislili nov način molzenja državljanov.

In to zgolj zato, ker po novem omogočajo sprejem vseh programov tudi prek interneta.

Tako računajo, da bodo dodatno pridobili denar od približno 25.000 gospodinjstev (4 odstotke vseh) “odjemalcev električne energije”, ki plačujejo RTV-prispevek le za radijske sprejemnike. S tem nameravajo v RTV Slovenija pridobiti dodatne 4 milijone evrov letno.

O tem, ali kdo spremlja in gleda njihove programe, ki jih je treba nujno plačevati, in kako kakovostni so, ne razmišljajo. Oni obstajajo!

Na RTV Slovenija so si domislili in od 1. avgusta omogočajo sprejem vseh svojih programov brez prekinitev tudi po spletu. To pomeni, da jih gledalci – kdor seveda to želi – lahko spremljajo tudi prek računalnikov, tablic in pametnih telefonov.

Električni števec tako ni več pogoj za gledanje programov nacionalne televizije. Zdaj je to splet.

RTV Slovenija bo zato v teh dneh pozvala gospodinjstva, ki plačujejo RTV-prispevek le za radijske sprejemnike, da podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem TV-signala po internetu. V nasprotnem jim sledi redna mesečna položnica v mesečni višini 12,75 evra.

Če zneska ne plačate, ima RTV pri načinu izterjave tudi poseben status. Pri tem velja, kot bi bili dolžni finančni upravi.

Za tiste, ki imajo televizijski sprejemnik in plačujejo rtv-prispevek, hkrati pa imajo tudi računalnik z internetnim dostopom, dodatna obveznost ne velja. Tem ne bo treba plačevati več kot morajo plačevati zdaj, zagotavljajo. Zaenkrat!

RTV Slovenija: Število zaposlenih narašča, stroškov ne obvladujejo

Direktor RTV Slovenija je Igor Kadunc, podjetje je v državni lasti. V hiši nacionalne televizije je bilo ob koncu lanskega leta kar 2129 zaposlenih in 84 več kot leto pred tem. Imeli so nekaj manj kot 124 milijonov evrov prihodkov, za plače in druge stroške dela zaposlenih so porabili večino, to je 68 milijonov evrov ali skoraj 4 milijone evrov več kot leto pred tem. Celotni odhodki so bili 125 milijonov evrov. To pomeni, da so porabili več kot so prejeli, t. i. izguba je bila 1,1 milijona evrov, leta 2017 pa 720 tisoč evrov.

Zaposleni so del javnega sektorja, njihove plače so se letos glede na dogovor vlade Marjana Šarca s sindikati javnega sektorja povečale tako kot pri ostalih javnih uslužbencih. Glede na ta dogovor se bodo povečevale tudi vnaprej. Račun za to bodo – tudi v RTV Slovenija – izstavljali državljanom.

Vira: Ajpes in rtvslo.si/

J. M.