Glasovanje slovenskih poslancev o prerazporejanju ilegalnih migrantov ima svoje nadaljevanje

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve v vladi Janeza Janše (foto: Polona Avanzo, Demokracija)

Sredi aprila so v Evropskem parlamentu sprejeli migracijski pakt, ki med drugim prinaša tudi prerazporejanje migrantov po državah, t. i. obvezno solidarnost. Še pred tem so migracijski pakt potrdili voditelji držav EU. Ta sicer prinaša nekatere dobre rešitve, ne pa vse. Primer je razporejanje migrantov, glede na zadnje izjave slovenskega notranjega ministra Boštjana Poklukarja te dni naj bi bila Slovenija primorana sprejeti “predvidoma 126 oseb ali pa prispevati 2,8 milijona evrov”.

Imela bo možnost kombinirati oba načina, odločitev bo sprejela vlada, za katero pa ni nujno, da bo zdajšnja oziroma stvari se lahko še spremenijo, pakt bo namreč začel veljati leta 2026.

Nekdanji minister za notranje zadeve in zdajšnji kandidat za evropskega poslanca Aleš Hojs je že v času sprejemanja migracijskega pakta pojasnil, da prejšnja vlada na to prerazporejanje ni pristajala in tudi ne bi pristala. “Nesposobna in skorumpirana Golobova vlada pa je ta pakt podprla,” je bil kritičen.

Aleš Hojs je še zapisal, “da je del pakta, ki zahteva obvezno relokacijo (prerazporeditev) oz. plačilo milijonskih zneskov, če država tega ne stori, v novem sklicu Evropskega parlamenta treba razveljaviti”.

Zapisal je: “Časa je dovolj, saj pakt začne veljati leta 2026.”

Dodajmo še, da tu ne gre samo za to, da Slovenija sprejme “predvidoma” 126 tujcev, ilegalnih migrantov, ti bodo lahko uveljavljali tudi pravico do združitve družin in vse, kar spada zraven.

Spomnimo še, da si v SDS prizadevajo za to, da se meje zaščitijo. To je v preteklih dneh na konservativni političnih konferenci voditeljev CPAC poudaril tudi Janez Janša. Ponovil je, da “konservatici zagovarjajo striktno ločevanje legalnih in ilegalnih migracij in s tem povezano varnost naših meja”.

Glasovanje o prerazporejanju migrantov: Proti iz Slovenije samo Tomc in Zver

Mi pa spomnimo na glasovanje dosedanjih evropskih poslancev o prerazporejanju migrantov po državah. 10. aprila 2024 sta proti prerazporejanju glasovala le dva slovenska poslanca (od 7). Proti sta bila Romana Tomc in Milan Zver (oba SDS/EPP).

Za prerazporejanje migrantov po državah EU, tudi v Slovenijo, pa so bili: Ljudmila Novak (NSi), Franc Bogovič (SLS) in poslanci iz vrst Gibanja Svobode in SD (Irena Joveva, Klemen Grošelj, Matjaž Nemec). Milan Brglez (SD) se takrat glasovanja ni udeležil, pripravljal se je na kongres SD, njegovo stališče pa je enako stališču SD in Gibanju Svoboda.

V nadaljevanju objavljamo še poimensko glasovanje slovenskih poslancev v evropskem parlamentu 10. aprila 2024.

Evropski parlament, glasovanje za kvote migrantov, 10. april 2024. Od sedmih poslancev iz Slovenije sta bila proti le Romana Tomc in dr. Milan Zver.

Prispevek o glasovanju so objavili na povezavi: Glasovanje

A. L.