Genocid nad ukrajinskim prebivalstvom se nadaljuje

Putinu ni nič sveto. Bombardirana cerkev v Bobryku blizu Kijeva. (vir: Visegrád 24, Twitter)

Rusija je sinoči okrepila bombardiranje večjih ukrajinskih mest v središču države, na severu in jugu. Evakuacije prebivalstva tudi včeraj niso bile mogoče. Diktator Vladimir Putin tako nadaljuje z etnocidom in genocidom, znanim iz tridesetih let prejšnjega stoletja. Samo na poljski meji je do sinoči mejo prestopilo več kot milijon ukrajinskih beguncev.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski se je oglasil tudi sinoči in zahod ponovno poznal, naj okrepi sankcije.

Volodimir Zelenski

Zahodne voditelje je kritiziral, ker se ni nihče odzval na sporočilo ruskega obrambnega ministrstva, da bodo napadli ukrajinski vojaško-industrijski kompleks.

“Noben svetovni voditelj se ni odzval in predrznost agresorja je jasen znak, da doslej sprejete sankcije niso dovolj,” je dejal Zelenski in pozval k ustanovitvi posebnega sodišča, ki bo kaznovalo ruske vojne zločine.

Slovenski predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju v angleškem jeziku zapisal, da ima Zelenski prav, da gre za brutalno resnico. “Mogočni Zahod se boji Putina, ne da bi se dovolj učil iz zgodovine druge svetovne vojne ali nedavne vojne na Balkanu. Agresorjev ni mogoče ustaviti brez tveganja. Kar postaja vedno večje z vsakim dnem zamude.”

Svetovalec predsednika Ukrajine Oleksij Arestovič je povedal, da je do zadnjega vala ruskih izstrelkov prišlo takoj po mraku. Napadajo območja okrog Kijeva in Černigova na severu države, Nikolajeva na jugu in Harkova, ki je za prestolnico Kijev drugo največje ukrajinsko mesto.

Iz Harkova poročajo o škodi na televizijskem stolpu in stanovanjskih predelih. V Černigovu so ruske bombe in rakete deževale po vsem mestu. Stanje okrog predmestij Kijeva, Buča, Gostomel in Irpin, kjer včeraj ni uspela evakuacija civilnega prebivalstva, je katastrofalno. Evakuacije so propadle tudi v Mauripolu na jugu in Volnovake na vzhodu.

Zajeti ruski tankisti (vir: Twitter)

M. D.