Gasilci: “V gasilskem domu imamo samo kakšno črpalko in lopate ter samokolnice”

Vir: Gasilci Prevalje (FB)

Posamezne dele Slovenije je včeraj spet zajelo močno neurje, ki je začelo povzročati težave v nekaterih občinah. Med drugim tudi v Prevaljah, kjer pa so gasilci opozorili, da nimajo opreme in da “žal, na takšen način ne morejo več delovati”.

Zapisali so:

“Še vedno nimamo vrnjene opreme iz zadnjih intervencij (črpalke, cevi, agregati), poleg tega, da imamo toliko uničene opreme, da žal ne moremo zagotavljati operativne pripravljenosti kot smo je nekoč.

Brez vozila Ford Ranger GVGP-1 smo že od 4. avgusta, brez ostale opreme prav tako, intervencije se iz dneva v dan dogajajo, v gasilskem domu pa imamo samo kakšno črpalko in lopate ter samokolnice.

Še vedno nimamo navodil, kako naprej.

Kdo nam bo zagotovil to opremo, občina, država, zavarovalnice? Še vedno ni znano, pa smo operativno podhranjeni že skoraj mesec dni. Upamo, oziroma zahtevamo, da se te zadeve rešijo čim prej, bodisi na občinskem ali državnem nivoju!

Druga stvar, ki nas je danes žalostila, je to, da smo imeli od 4. avgusta vedno na voljo pesek, protipoplavne vreče, lopate, za samozaščito objektov. Vsak je imel priložnost, se pripraviti na morebitno poplavljanje. V največjem navalu pozivov na nujno številko 112, so se vmes začeli klici po potrebah vreč in zaščiti objektov. Namesto, da bi vsi aktivno pomagali občanom, je polovica operative v največjem nalivu polnila vreče in jih celo dostavljala po Prevaljah. Za nas nespoštovanje dela gasilcev in našega truda. Zaradi tega je do nekaterih, ki so res potrebovali pomoč, prišla pomoč nekoliko kasneje!”

Zemljevid zadnjih poplav in potrebnih intervencij gasilcev (vir: SPIN 112):

A. L.