Fursovi inšpektorji bodo lahko tajno sledili brez odredbe sodišča

(vir: pixabay.com)

Vlada predlaga spremembe zakona o finančni upravi, ki uvajajo možnost sledenja pooblaščenih oseb, to je davčnih inšpektorjev in carinikov. Vse to brez kakršne koli odredbe sodišča in obvestila, pri čemer obstajajo številne možnosti zlorab.

Odločitev o sledenju bo v domeni davčnega inšpektorja in carinika ter povsem samovoljno.

Državni zbor bo na predlog finančnega ministrstva Klemna Boštjančiča odločal o tem, ali bodo davčni inšpektorji in cariniki nekoga, če bodo na Fursu ocenili, da vozi blago, lahko sledili. To postavlja pod vprašaj tudi varstvo človekovih pravic. Dodajmo, da celo pri sumih najtežjih oblik kriminala policija lahko osebi sledi le s sodno odredbo.

Predlog zakona o finančni upravi sicer določa, da se sledi blagu in ne osebi (torej šoferju), a dejstvo je, da blago brez osebe ne more z enega na drugo mesto.

Boštjančičevi predlagajo, da bi se 14. člen zakona o finančni upravi, ki govori o pooblastilih uradnih oseb in njihovi uporabi tehničnih pripomočkov za snemanje in fotografiranje, spremenil tako, da lahko uradne osebe uporabljajo tehnične pripomočke za fotografiranje ali snemanje in sledilne naprave, ki uporabljajo globalni sistem pozicioniranja.

Sledilno napravo bodo inšpektorji in cariniki lahko namestili na zunanjo stran vozila, če bo tako odločila pooblaščena oseba Fursa.