Franc Frelih kupil še Tovarno olja Gea iz Slovenske Bistrice

(vir: pixabay.com)

Podjetje Plasta iz Šentruperta, ki je v 100-lasti Franca Freliha, lani 18. najbogatejšega Slovenca, je kupilo 60-odstotni delež podjetja Gea iz Slovenske Bistrice, ki se ukvarja s proizvodnjo olj in maščob. S tem je Frelih, ki je doslej upravljal s kapitalom okoli 65 milijonov evrov, prihodki v višini 106,7 milijona evrov in dobičkom 11,6 milijona evrov, premoženje povečal še za dodatnih najmanj 11 milijonov evrov.

Koliko je Plasta plačala za delež podjetja Gea, ki je lani z okoli 90 zaposlenimi ustvarilo 26,1 milijona evrov prihodkov in 154 tisoč evrov dobička, zaenkrat ni znano. Prodajalci, združeni v konzorcij, pa so bili finančna skupina KD, zavarovalnica Adriatic Slovenija, TKC, Primorski skladi in podjetje Apis-Vipa iz Frama.

Franc Frelih

Franc Frelih je poleg Plaste še neposredni tretjinski lastnik tovarne pijač Dana iz Mirne in 49-odstotni lastnik podjetja S. E. P. Frelihova Plasta pa je lastnica preostalega dvotretjinskega deleža v Dani in 51-odstotna lastnica podjetja S. E. P., ki izdeluje izdelke iz plastičnih mas. To pomeni, da obe podjetji Frelih obvladuje v celoti.

Plasta, ki ima 33,1 milijona evrov kapitala, je nadalje 75,02-odstotna lastnica podjetja Plama-Pur (16,4 milijona evrov kapitala), 60,47-odstotna lastnica podjetja Termoplasti-Plama iz Podgrada (14,3 milijona evrov kapitala) in 8,7-odstotna lastnica podjetja Ilirija 1911. Posredno prek navedenih podjetij pa obvladuje še 30,24-odstotni lastniški delež podjetja IPIL, 100-odstotni delež podjetja Termoplasti-Plama eko in invalidskega podjetja IP Plama-Ter iz Pograda. Lastniške povezave prikazujemo v naslednji sliki. K temu pa bo zdaj dodal še 60-odstotni delež podjetja Gea, tovarne olja in maščob iz Slovenske Bistrice.

Dosedanje lastniške povezave Franca Freliha, k temu bo zdaj dodal še Geo, tovarno olja in maščob iz Slovenske Bistrice. (vir: Gvin.com)

Podjetje Dana iz Mirne je Frelih kupil leta 2003. Zadnje podjetje, ki je leta 2016 prešlo v 100-odstotno last Franca Freliha, je Plama-pur, ki si ga je delil s holdingom AG. V letu 2018 je postal solastnik podjetja Gea.

Plasta, matično podjetje Franca Freliha iz dolenjskega Šentruperta, izhaja iz družinske obrti, začeli so s proizvodnjo folij in plastičnih vrečk, danes je to skupina več podjetij za proizvodnjo plastičnih izdelkov, vključuje pa tudi mirnskega proizvajalca pijač Dana, ki so ga kupili leta 2003. Plasta proizvaja polietilenske folije (folije za zastiranje plevela, različne vrečke za smeti in različne folije za gradbeni sektor), glavni izdelki Termoplastov Plama pa so folije in različne plastične vrečke.

Po zadnji lestvici najbogatejših v Sloveniji je Franc Frelih na 18. mestu, njegovo premoženje so sodelavci Managerja ocenili na 64 milijonov evrov, Frelih pa tega ni komentiral.

Podjetje Dana iz Mirne je Frelih kupil leta 2003.
Frelihova Plasta je zdaj kupila še 60-odstotni delež Tovarne olja Gea iz Slovenske Bistrice.
Podjetje Plasta iz Šentruperta je v 100-odstotni lasti Franca Freliha.
Lastniške povezave podjetja Gea pred Plastninim nakupom 60-odstotnega lastniškega deleža. (vir: Gvin.com)

C. R.