Fotografija nekega dogodka: Nesreča in žalost

Ob razglasitvi rezultatov za predsednika vlade SD. (Ljubljana, 13. april 2024, nekaj pred polnočjo). Vir: Zajem zaslona

“Tanja Fajon je ob razglasitvi rezultatov glasovanja sklenila roke in se zazrla v nebo. Matjaž Han je podobno nesrečen kot Borut Pahor, ko je postal predsednik vlade RS. Zaskrbljena sta tudi Brglez in Prednik. Očitno se bo bitka nadaljevala, kar dodatno potrjuje izjava Hana, da si želi, da ga vsaj en teden ne bi rušili.”

Tako je dogajanje in fotografijo, ki je zaokrožila po spletu, komentiral Emil Rojc, nekdanji dolgoletni član stranke SD in nekdanji župan Ilirske Bistrice.

SD je rezultate glasovanja za predsednika stranke razglasil sinoči tik pred polnočjo. Matjaž Han je v drugem krogu glasovanja premagal Milana Brgleza. Mandat za vodenje stranke soFo mu delegati podelili s 182 glasovi, medtem ko jih je Brglez prejel 172. Han, tudi zdajšnji gospodarski minister, je tako na čelu stranke zamenjal Tanjo Fajon.

Za mandat na čelu SD sta se sicer potegovala tudi vodja poslancev SD Jani Prednik in ajdovski župan Tadej Beočanin. V prvem krogu glasovanja so delegati Hanu namenili 115 glasov, Brglezu 104, Predniku 96 in Beočaninu 69 glasov.

Han je bil tudi izbira Fajonove, očitno je, da ji je zagotovil, da bo lahko še naprej ministrica za zunanje zadeve, čeprav je stranko SD v nekaj letih popeljala na samo dno. Prednik pa je v drugem krogu podprl Brgleza, ki je bil tudi izbira Milana Kučana. Beočanin se o svoji podpori kateremu od dveh kandidatov ni izrekel.

Kongres je bil sicer v znamenju nejevolje nekaterih delegatov, ki so Hanovo kandidaturo tik pred zdajci označili za nekorektno in nekostruktivno. V burni razpravi, ki je bila sicer zaprta za javnost, so mu med drugim očitali, da SD s Hanom na čelu ne bo opravila s spornimi praksami, ki so stranko pripeljale do predčasnega volilnega kongresa. “Nisem vedel, da sem glavni problem jaz, ne pa dva milijona evrov (strankinega) dolga,” jim je odvrnil Han.

Kongres, ki sta med drugim zaznamovala tudi dolgo štetje glasov in zapleti z glasovnicami v drugem krogu glasovanja, je tako pokazal na razdrobljenost glasov. Zdaj bodo nadaljevali bitko za prvo mesto na listi za evropske volitve.

Milan Brglez tik pred razglasitvijo rezultatov za predsednika stranke SD (vir: zajem zaslona)

M. D.