[FOTO] Semič: S prireditve “30 let slovenske pomladi”

V Kulturnem domu v Semiču je v petek zvečer potekala prireditev, ki so jo organizatorji poimenovali “30 let slovenske pomladi”. Slovesnost, ki jo je pripravila VSO, je bila v spomin na dogodke, ki so bili ključni za demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije.

Na prireditvi je bil slavnostni govornik Janez Janša, obrambni minister osamosvojitvene vlade. V svojem govoru je poudaril, da je bil čas osamosvojitve “svet čas slovenskega naroda, čas enotnosti, poguma in zrelosti”. To je bil tudi “edini čas v zgodovini, ko smo si sami pisali sodbo”, je dejal in dodal, da “upajmo, da nam je bilo dano enkrat za vselej”. Janša je opozoril, da je država vrednota, ki jo je treba braniti vsak dan. Opozoril je tudi na varnost in dejal, da imajo države EU, ki so nam bile še pred leti za vzor, danes težave z enklavami migrantov, kamor niti policija ne upa. Prihodnost države in naroda zato ni v uvozu migrantov, ampak v večji rodnosti, je dodal. Spomnil je tudi na Belo krajino in dejal, da je bil pred dnevi v Prekmurju, ki je po statističnih kazalnikih na ravni Bele krajine. “Odkar imajo avtocesto, gre na bolje. Tudi Bela krajina mora dobiti cesto, denarja je dovolj. Izkoristite moč, ki smo jo Slovenci dobili ob osamosvojitvi. Na volitvah šteje vsak glas,” je dodal.

V imenu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je navzoče pozdravil generalni sekretar Božo Predalič. Tudi on je spomnil, da je cela Evropa danes na točki preizkušnje. Ko gre za obrambo vrednot, pa je poslanstvo Združenja VSO ključno. “Za vrednote osamosvojitve se moramo boriti in braniti vsak dan,” je dejal.

Pred prireditvijo je v Semiču potekal tudi zbor članov pokrajine VSO Dolenjska z Belo krajino, na katerem je bilo izvoljeno novo vodstvo. Nova predsednica pokrajine je postala Maja Kocjan, ki je zbrane na slovesnosti tudi nagovorila. V uvodnem pozdravu je med drugim dejala: “V imenu mlajše generacije se želim zahvaliti vsem, ki so si prizadevali in se borili za samostojno Republiko Slovenijo.”

Prireditev, kjer se je zbralo slabih 300 ljudi, je vodila Belokranjka Bernarda Kump. Prireditev je bila tudi izredno dobro pripravljena. Na njej so nastopili tudi glasbeni gostje, in sicer Alenka GotarPreloški muzikanti, Oktet Konda in The Plut family. Fotografije s prireditve objavljamo v nadaljevanju.

Kot zanimivost dodajmo, da je imel posnetek celotne prireditve, ki je dostopen tudi prek interneta, samo v prvi uri po koncu preko 1000 ogledov.

A. L.