Forum za kmetijstvo in podeželje SDS: Odziv na trenutne vstaje kmetov v Evropi

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

V Forumu za kmetijstvo in podeželje pri SDS z zaskrbljenostjo spremljajo trenutna dogajanja v kmetijstvu v Sloveniji in v Evropi. Ugotavljajo, da številna ravnanja levih vlad z izrazito okoljsko agendo resno ogrožajo prehransko varnost državljanov Evrope. 

V Nemčiji želijo dodatno obdavčiti investicije na kmetijah, odpraviti trošarino za gorivo za kmetijsko mehanizacijo in še bistveno okrepiti vse naravovarstvene ukrepe, ki naj bi se financirali iz Skupne kmetijske politike, s čimer zažirajo sredstva, namenjena stabilizaciji pridelave varne in kakovostne hrane. Zato so šli kmetje na ulice in opozarjajo na pomen obstoja kmetov in s tem prehranske varnosti države. Pri tem jih podpirajo tudi ostale panoge, kot so avtoprevozniki, obrtniki in drugi.

Tudi v Sloveniji trenutna vlada postavlja številne omejitve, dviguje davke in seje strah pred nezakonitimi ukrepi inšpektorjev. Kmetijska politika se bolj ali manj ukvarja sama s sabo in svojimi kadrovskimi potezami, medtem ko za resne razprave o prihodnosti kmetijstva ni ne volje ne energije. Še več, ključni deležniki in stroka so povsem izvzeti iz resnih razprav pri pripravi zakonodaje, pa čeprav odločujoče vpliva na njihovo delovanje. Ta vlada je do sedaj sprejemala bolj ali manj škodljive ukrepe za slovenskega kmeta.

Slovensko kmetijstvo potrebuje predvidljivost, ki je v tem trenutku nima. Zato v Forumu za kmetijstvo in podeželje SDS podpirajo zahteve nevladnih organizacij s področja kmetijstva in prizadevanja za mirno uskladitev zahtev z vlado in pristojnim ministrstvom. “V kolikor pa bo slovenska vlada še naprej bila nedemokratičen boj in ignorantski odnos s slovenskim kmetijstvom in predstavniki slovenskih kmetov, pa podpirajo tudi drugačne demokratične pristope za dosego svojih ciljev,” so sporočili.

Celoten odziv Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS je dostopen na povezavi

A. L.