V novomeški bolnišnici stavkajo vsi zdravniki, v ZD delajo skoraj normalno

(vir: arhiv)

Zaradi ingorantne vlade so se zdravniki in zdravnice odločili za opozorilno stavko, ki poteka danes do 21. ure. V novomeški bolnišnici so se po besedah predsednika Fidesa za Dolenjsko in Belo krajino Bojana Kostića v stavko vključili praktično vsi zdravniki in zdravnice, poroča STA.

 

Stavka v novomeški bolnišnici po besedah Kostića poteka tako, da izvajajo minimum delovnega procesa na način, kot to opredeljuje delovna zakonodaja. “To pomeni, da pogledamo vsa vročinska stanja, vse poškodbe, nosečnice, mlajše od 18 in starejše od 65 let ter paciente, ki bi se jim lahko v kratkem času zdravstveno stanje poslabšalo,” je povedal.

Stavkajo tudi v Zdravstvenem domu Novo mesto, kjer pa stavke skorajda ni čutiti, saj sprejemajo vse paciente, tudi naročenih niso odpovedali. Po besedah Kostića stavka v zdravstvenem domupoteka tako, da ne naročajo pacientov, vse, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, pa ustrezno oskrbijo.

Zdravniki sicer poudarjajo, da si stavke ne želijo, da pa so bili vanjo prisiljeni, ker jih vlada ignorira. Stavka tako ni uperjena proti pacientom, ampak proti ignoranci vlade, pravijo.

A. V.