Film Vzporedni mehanizem globoke države na Planet TV

Dokumentarni film Vzporedni mehanizem globoke države, posnet po knjigi dr. Rada Pezdirja, bo danes premierno predvajan na sporedu Planet TV, ob 21.30 uri. 

Film je posnet po istoimenski knjigi ekonomista dr. Rada Pezdirja, v kateri avtor razkriva ozadje delovanja t. i. globoke države v Sloveniji.

Vzporedni mehanizem je bil pošasten finančni sistem vzporedne ekonomije in omrežij, ki so ugrabila državo. Zamislila si ga je partija in ga je uporabila vedno, ko je bilo treba stabilizirati njeno moč.

Pezdir v knjigi razkriva, kam so izginile slovenske milijarde zaradi delovanja udbovskega tranzicijskega omrežja. Razkriva tudi, kako se je konsolidiralo omrežje, ki je postalo tranzicijski zmagovalec in vse o primeru Farrokh, največjemu finančnemu škandalu, pranju iranskega denarja terorističnega denarja prek NLB z visokimi provizijami.

Predstavljena je epopeja nastanka in transformacije vzporednega sistema komunistične partije in Udbe od povojne ustanovitve družbe Safti prek shem vzporednega bančništva v Ljubljanski banki, prenosa kapitala v tujino in njegove ponovne vrnitve v Slovenijo, pa vse do druge sanacije slovenskega bančnega sistema in afere iranske milijarde.

Dokumentarni film je bil predpremierno predstavljen v Hočah, traja približno eno uro.

M. D.