Fiasko ministrice Stojmenove Duh: Od 13.000 računalnikov so jih do zdaj razdelili le 39

Ministrica Emilija Stojmenova Duh.

Ministrstvo je digitalno preobrazbo je od 13.000 računalnikov, ki jih je kupilo za 6,5 milijona evrov, do zdaj razdelilo le 39. Slednje kaže, da je šlo ministrstvo v nakup na slepo, brez jasnega načrta, kdo bo sploh računalnike uporabljal. Ali je šlo tudi za korupcijo in kazniva dejanja, ugotavlja Komisija za preprečevanje korupcije.

 

Jeseni 2023 je namreč ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh izvedla javno naročilo za 13.000 prenosnih računalnikov, za kar je zapravila 6,5 milijona evrov davkoplačevalskega denarja, podlaga za to pa naj bi bila novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti.

Oktobra 2023 so na ministrstvu za digitalno preobrazbo pojasnjevali, da so računalniki namenjeni opremljanju vrtcev in osnovnih šol, na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje pa o vsem skupaj niso vedeli nič.

Nato je ministrica Stojmenova Duh trdila, da bodo računalniki namenjeni otrokom s socialnega roba. V zgodbo so na ministrstvu vključili še avgustovske poplave in v zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 umestili člen, na podlagi katerega bi računalnike razdeliti tudi prizadetim v poplavah.

A zdaj je že jasno, da očitno nihče ni natančno vedel, kaj bodo z računalniki, ki naj bi bili za povrh še zastareli. Ministrstvo je namreč zaenkrat razdelilo le 39 od 13.000 računalnikov, je včeraj po seji vlade povedala ministrica Stojmenova Duh.

Dejala je še, da je za razdeljevanje pristojen javni štipendijski sklad, ki vzpostavlja vse postopke, da bodo računalniki čim prej razdeljeni. S 1. januarjem 2024 naj bi bil vzpostavljen tudi sklad za brezplačno izposojo računalniške opreme, pri čemer naj bi ministrstvo za digitalno preobrazbo zagotovilo računalnike za sklad.

Kot so v tem tednu poročali mediji, KPK v zvezi z nakupom računalnikov na ministrstvu za digitalno preobrazbo vodi postopek predhodnega preizkusa. Na ministrstvo naj bi naslovila več vprašanj.

A. V.