Ministrstvo za propadajočo stavbo sredi Ljubljane odštelo 7,7 milijona evrov

Kupljena in več kot očitno preplačana stavba na Litijski v Ljubljani.

Ministrstvo za pravosodje pod vodstvom ministrice SD Dominike Švarc Pipan je od podjetnika Sebastjana Vežnaverja kupilo stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, ki naj bi bila namenjena za Upravno, delovno in socialno sodišče in višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Zanjo je podjetniku plačalo 7,7 milijona evrov, medtem ko je ta zanjo leta 2020 odštel le 1,7 milijona. Ministrstvo naj bi tako stavbo več kot štirikrat preplačalo, je razkril POP TV. Z zadevo se ukvarja Nacionalni preiskovalni urad.

 

Ministrica je ob razkritju zgodbe prejšnji teden zatrdila, da so ceno v višini 7,7 milijona evrov določili s pomočjo cenilcev po popolnoma natančnem postopku in pravilih. A te navedbe ne držijo. Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Vežnaver, sam.

Na ministrstvu zdaj navajajo, da lastne cenitve niso naročili, ker da država ne more ocenjevati nepremičnin, ki še niso v njeni lasti. Vendar bi morala po navedbah POP TV po zakonu o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti država preveriti, kakšna je realna vrednost stavbe, ki jo namerava kupiti.

Pomenljivo je, da je sicer v imenu Vežnaverja na sestanku na ministrstvu za pravosodje za nakup stavbe sodelovala znana odvetnica Nina Zidar Klemenčič, nekdanja žena bivšega ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča.

Stavba je sicer v na pol propadajočem stanju. Razbita so stekla, fasada je preraščena s plevelom, notranjost je uničena in izropana, električna napeljava je uničena. V stavbi so se namreč zadrževali brezdomci in narkomani.

A. V.