Erjavec se maščuje lastni stranki

(vir: zajem zaslona)

Prvak DeSUS Karl Erjavec je sinoči po okoli šesturni razpravi s poslanci DeSUS povedal, da bodo vsi štirje prispevali podpise pod predlog konstruktivne nezaupnice in da ga podpirajo kot kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade. Poslanci stranke DeSUS že dlje časa ne dajejo izjav, tudi včeraj so se zavili v molk.

Iz državnega zbora pa je bilo slišati, da jih je Erjavec maltretiral in izsiljeval, t. i. pogajanja je popoldan trikrat besno zapustil.

Kot kaže, bodo nezaupnico zoper vlada Janeza Janše vložili v petek, glasovanje naj bi bilo naslednji teden in je tajno, kar pomeni, da podpisi še niso jamstvo tudi za takšno glasovanje. Erjavec zdaj pričakuje tudi podpise poslancev opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB, ki so vključene v KUL. Z njimi se bo sestal danes, podpise in podporo so mu že zagotovili.

Skupno bo to 43 podpisov, kar pa je še vedno premalo za uspeh, za izglasovano nezaupnico potrebujejo 46 podpisov.

Erjavec je sicer že vnaprej izrazil dvom v uspeh nezaupnice.

Med člani stranke DeSUS je veliko nezadovoljstva zaradi Erjavca, ki jih je preslepil tudi na zadnjem kongresu, saj tega, da bo DeSUS odpeljal iz zdajšnje koalicije, ni povedal. Iz stranke je izstopilo že več članov, ponekod kar celi pokrajinski odbori.

Največji odbor stranke DeSUS – Mestni odbor Ljubljana – je v pismu od poslancev DeSUS včeraj terjal, naj vztrajajo znotraj obstoječe koalicije in izpolnjujejo programske cilje vse do rednih volitev. Podobno jih je pozvala tudi Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), ki jo vodi Janez Sušnik, saj je ta vlada za upokojence naredila zelo veliko, največ doslej.

Vladni predsednik Janez Janša je po objavi o podpisih poslancev DeSUS pod nezaupnico sinoči zapisal:

“Ne glede na vse je žalostno opazovati, kako se KARL ERJAVEC zagrizeno maščuje stranki #strankaDeSUS, ker ga je ta pred letom dni odvrgla. (Potem, ko je po lastnem mnenju toliko storil zanjo.) Sedaj neusmiljeno uničuje korenine stranke, ene redkih na levi, ki ima realen program. Škoda.”

Na Twitterju je Janša še zapisal: “Napovedovanje vložitve nezaupnice je na nek način motnja v času epidemije in odvrača pozornost od ključnih problemov, ki jih imamo.”

Predsednik SMC in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek pa je sporočil:

“To je dobra novica, če bo končno res vložena konstruktivna nezaupnica. To politično situacijo moramo hitro in dokončno rešiti.”

Spomnimo. Karl Erjavec je na zadnjih volitvah prejel vsega 394 glasov volivcev in volivk, kandidiral je v Tržiču, v državni zbor sploh ni bil izvoljen. V celotni svoji politični karieri od leta 2004 dalje pa je na vseh volitvah skupaj zbral vsega 5743 glasov. Kot takšen je prepričan, da ima zaupanje državljanov.

Janez Janša, predsednik SDS, pa je zgolj na zadnjih volitvah leta 2018, prejel 7020 glasov volivcev in volivk, stranka SDS, ki jo vodi, pa preko 212 tisoč glasov – toliko kot stranki LMŠ in SD skupaj. DeSUS je prejel manj kot 50 tisoč glasov. Imeli so pet poslancev, enega je že nagnal. To je bil Robert Polnar, ki se je Erjavčevi diktaturi uprl. Poslanca Franca Juršo pa naj bi izsiljeval zaradi nekaterih osebnih stvari, povezanih z njegovim sinom.

 

M. D.