Novo mesto: Policija pojasnila najdbo človeške lobanje v peči

PU Novo mesto

Policija je med kriminalistično preiskavo najdbe človeške lobanje, ki so jo našli konec februarja v peči ob prenovi stanovanja v večstanovanjski stavbi v  Klemenčičevi ulici 11 v novomeškem Bršljinu, ugotovila, da ni šlo za kriminalno dejanje.

Na ženski lobanji niso našli poškodb, ki bi pričale o nasilni smrti, je danes povedal vodja novomeških kriminalistov France Božičnik.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto Božičnik je po poročanju STA med današnjo izjavo za javnost povedal, da je strokovnjak Inštituta za sodno medicino lobanjo ob najdbi pregledal in ocenil, da gre nesporno za lobanjo ženske, po vsej verjetnosti stare od 30 do 50 let.

Pri poznejšem pregledu pa so v inštitutu ugotovili, da je bila lobanja do prvotne najdbe v zemlji približno 80 let.

Kriminalisti sicer preiskavo nadaljujejo v smeri morebitne ugotovitve, komu je lobanja pripadala, je dodal.

Policija je z zbiranjem obvestil ugotovila, kdo je v tem stanovanju živel do predvidoma leta 1996, hkrati pa so ugotovili, da si je eden od stanovalcev v kaminski peči uredil priročno skrivališče, saj je bil navdušen zbiralec starin.

Te je prinašal tudi domov, zanje pa izdelal skrivališče v peči, in sicer tako, da se je dalo pokrov kamina odstraniti in priti do prekata, kjer so lobanjo tudi našli.

Po podatkih PU Novo mesto so to odkrili pri podiranju keramičnega kamina, postopek so nato prevzeli kriminalisti in o najdbi obvestili dežurno preiskovalno sodnico in državno tožilstvo.

Pri ogledu so kriminalisti ugotovili, da je lobanja ležala v enem od prekatov kaminske peči in ne v kurišču, ob njej so med drugim ležali še polivinilkloridni kozarčki za shranjevanje zdravil, naboji različnih kalibrov, zavitek toaletnega papirja, več cigaretnih ogorkov in škatlice cigaret.

Najdene predmete so poslali v biološke preiskave, v nacionalnem forenzičnem laboratoriju pa so na enem predmetu uspeli zavarovati zadostno količino DNK, ki nedvomno pripada enemu od nekdanjih stanovalcev.

Kriminalisti so tudi ugotovili, da je stanovalec, ki je kaminsko peč uporabljal za skrivališče predmetov, leta 2017 umrl v starosti 41 let. Umrl je zaradi zdravstvenih težav.

M. D.