Objavljen seznam več tisoč žrtev komunističnega režima

Rdeča zvezda, simbol, pod krinko katerega so tudi ubijali.

Objavljen je seznam 15 tisoč Slovencev, ki jih je v letih od 1941 do 1946 likvidiral Titov komunistični režim. Seznam umorjenih je nastal na podlagi popisov domačinov, ki so poznali tako žrtve kot njihove družine. Imena umorjenih so večinoma zapisana tudi na spominskih ploščah v posameznih krajih.

Seznam umorjenih 15 tisoč Slovencev je včeraj objavil hrvaški portal komunistickizlocini.net (tukaj).

Seznam je pregleden in pripravljen po posameznih krajih. Na seznamu je presenetljivo veliko število umorjenih z območja Bele krajine, Dolenjske in Kočevsko-ribniškega območja. Na seznamu so večinoma moški, med umorjenimi so tudi otroci, posebej so izpostavljeni izobraženci. Ponekod so umorili moške iz cele vasi, med umorjenimi so bili tudi Romi iz Kanižarice, preko 70 jih je bilo.

Na seznamu so navedeni: kraji, kjer so bili umorjeni doma, ime in priimek umorjenega, leto rojstva in leto smrti.

Seznam je pretresljiv. Kdor bo pregledal seznam, bo tudi lažje razumel življenje v marsikateri vasi. Na seznamu pa lahko mnogi zasledijo tudi svoje prednike.

O teh komunističnih zločinih in žrtvah se namreč vse do osamosvojitve ni govorilo (niti za štirimi stenami ne), številni so o tem molčali tudi pozneje. Morilci pa so bili za svoja dejanja v prejšnjem režimu bogato nagrajeni.

Seznam je dostopen na spletni strani: DONOSIMO POPIS 15.000 SLOVENACA UBIJENIH OD STRANE TITOVOG KOMUNISTIČKOG REŽIMA – komunistickizlocini.net

Množična morišča po Sloveniji (vir: Komunistički zločini, splet)

M. D.