Epidemija upada, v bolnišnicah vrh še ni dosežen

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)
Glede na zadnje epidemiološke podatke epidemija z novim koronavirusom v državi počasi upada. Okuževanje se je začelo zmanjševati tudi brez izredno škodljivega lockdowna, to je popolnega zaprtja dejavnosti.

Bolnišnice najhujše šele čaka, vrh še ni dosežen. Predvidoma bo to konec novembra.

Po ugotovitvah epidemiologov trenutno vsak okuženi okuži manj kot enega dodatnega, R je 0,96.

Opozarjajo pa, da je ključno, da izvajamo obstoječe ukrepe, sicer bo število okužb začelo spet naraščati.

V bolnišnicah se upadanje števila okužb pokaže z zamikom približno 10 dni, v intenzivni negi nato čez približno štiri dni.

V slovenskih bolnišnicah je bilo v soboto 1126 obolelih s covid-19, od tega kar 265 ali slaba četrtina na intenzivnih oddelkih.

V Sloveniji je bilo do vključno sobote z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 skupno cepljenih 1.220.991 ljudi ali 58 odstotkov prebivalstva in 78 odstotkov vseh starejših od 50 let. Od začetka četrtega vala se je cepilo več kot 220 tisoč ljudi. Narašča tudi število cepljenj s tretjim, t. i. poživitvenim odmerkom.

Cepljenje okužbe sicer ne preprečuje, je pa praviloma prebolevanje bolezni lažje. Od 2. avgusta do 14. novembra je bilo v intenzivno terapijo sprejetih 844 težko bolnih, od tega jih je bilo 194 (23,0 %) cepljenih s polno zaščito, preostalih 650 ali 77,0 % vseh pa je bilo necepljenih, prebolevnikov ali delno cepljenih.

C. R.