Emil Rojc: “Moje mnenje je, da bi morali notranja nesoglasja rešiti v okviru lastne države”

Župan Emil Rojc (foto: Veronika Savnik, Demokracija)

V iztekajočem se tednu je zelo odmevalo dogajanje v Evropskem parlamentu, kjer sta posebno Tanja Fajon (SD) in Irena Joveva (LMŠ) Evropi podajali zelo izkrivljeno sliko o stanju v Sloveniji.

S tem sta ugledu in razvoju Slovenije povzročili veliko škode.

Gre sicer za nekdanji novinarki, ki sta evropski poslanki postali predvsem zaradi svojega novinarskega poročanja v prid političnih strank, katerih predstavnici sta danes v Bruslju. Za njuno opravljeno delo sta se jima hvaležni stranki SD in LMŠ nato oddolžili tako, da so ju uvrstili na izvoljivi mesti v Evropski parlament. Fajonova je pred kratkim postala tudi predsednica stranke SD.

Emil Rojc, župan Občine Ilirska Bistrica, je v zelo zanimivem intervjuju, kjer je razkril več podrobnosti in je objavljen v novi številki Demokracije, odgovarjal tudi na vprašanje o tej problematiki, in sicer:

Kako ocenjujete dejstvo, da Tanja Fajon kot evropska poslanka, tudi v sodelovanju z nekaterimi drugimi poslanci iz Slovenije, bolj za oblast v Sloveniji prenaša tudi na evropski parket in s tem škodi predvsem državi, ki bo v drugi polovici leta 2021 predsedovala Svetu EU? So njihova dejanja opravičena?

Emil Rojc: Moje mnenje je, da bi morali notranja nesoglasja rešiti v okviru lastne države. V nobenem primeru evropske institucije niso niti primerne niti pristojne za presojo dogajanja  v Sloveniji. Res pa je, da Tanja Fajon veliko komentira tudi dogajanja v drugih evropskih in balkanskih državah. Glede na to, da se spogleduje z mestom zunanje ministrice ali predsednice vlade RS, si ne predstavljam, kako bi se v  eni od teh funkcij pogovarjala z državniki, ki jih sedaj kritizira in kako bi te države v tem primeru sodelovale s Slovenijo. Žal nismo tako številčno veliki in gospodarsko močni, da bi si lahko privoščili sodelovati samo s tistimi, ki po mnenju posameznika ustrezajo interesom Slovenije.

Celoten intervju, v katerem župan Emil Rojc odgovarja na vprašanja o sodelovanju občine z vlado, stanju v SD, migrantski problematiki in podobno, lahko preberite v novi številki revije Demokracija. Del intervjuja je objavljen tudi tukaj – Demokracija

M. D.