Ekskluzivno! Vodenje ministrstva za kmetijstvo prevzema Tina Gaber

Robert Golob (vir: arhiv)

Presenečenjem v vladi Roberta Goloba v zadnjih dneh ni videti konca. Potem ko je premier podlegel pritiskom Tine Gaber in iz vlade nesramno nagnal kmetijsko ministrico Ireno Šinko, zdaj vodenje ministrstva prevzema kar Gabrova sama. “Ne ve veliko o kmetijstvu, a pomembno je, da vse ostane v družini,” je svojo strokovno izbiro pojasnil Golob.

 

Premier je menda vodenje ministrstva nameraval najprej zaupati obrambnemu ministru Marjanu Šarcu. “Navsezadnje je enkrat že dokazal, da obvlada metanje puške v koruzo, modro je tudi njegovo življenjsko načelo, da baba sodi za štedilnik,” je razmišljal. A se je bil na koncu primoran odločiti za Gabrovo. Da ne bo doma ognja v strehi.

Zahteva, da mora odstopiti, sicer jo bodo odstopili, je seveda močno razburila ministrico Šinkovo. “Mene na cesto ne bo metal golob, z ministrstva me dobijo kvečjemu s konji,” je rekla in se privezala za fikus. Tako bo moral o njeni razrešitvi odločati državni zbor.

Tam so seveda zadeve precej nepredvidljive, posebej odkar ga vodi Urško Klakočar Zupančič. Od takrat naprej, ko je posvojila opico, je namreč tam kot v zverinjaku, le da se ne ve, kdo je žrtev – ali je to ljudstvo, ki mora gledati izpade predsednice DZ, ali sama predsednica, ujetnica v lastno ihto in samovšečnost. V soboto je v deliriju, da njej že ne bo noben govoril, kdo lahko dela splav in kdo ne, menda zamaskirana odvihrala na protishod za splav, potem pa doživela šok, ker je ni nihče prepoznal. Menda je še danes čisto fuč.

Čisto fuč je tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Poleg amnezije jo pogosto muči tudi to, da pogosto ne ve, kaj dela. Najprej ni vedela, da se je na razpis, ki ga je razpisala, prijavila njena prijateljica, nato ji ni bilo znano, kaj je delala komisija, ki je obravnavala njeno vlogo, na koncu je izjavila še, da ni vedela, kaj je podpisovala, ko je prijateljici podpisala priporočilo za razpis. Take stvari se podpisujejo generično, je rekla. Nato je morala podpisati odstopno izjavo. Zdaj nekateri na ministrstvu samo upajo, da tudi te ni podpisala generično in se bo že v ponedeljek kot fatamorgana znova pojavila v službi.

Poleg Šinkove in Ajanović Hovnikove se z ministrstva poslavlja tudi minister za okolje Uroš Brežan. Uradna razlaga je, da zato, ker je bil premalo operativen, v resnici pa je menda le nekoliko zmeden. Nekoč je v zmedi podpisal odstrel nekaj ducatov medvedov, zaradi česar je tudi on za vrat dobil Tino Gaber. “Ali on ali jaz,” je zagrozila Golobu. In slednjemu, kot je izjavil, “ni preostalo drugega”, kot da ga zamenja.

Zato se v koluarjih že širijo zlobne govorice, da Gabrova vodi celotno kadrovsko politiko vlade. Lahko se celo zgodi, da bo poleg kmetijskega prevzela še ministrstvo za okolje. Kar tako, ker je zdaj to moderno. Poleg tega je Svoboda in se lahko …

Aleksander Vodeb

* Opomba: Glosa je prispevek o aktualnem dogajanju, navadno satiričen ali duhovit, ki nima nujno zveze z dejanskimi dogodki.