Koalicijska trenja: Golob obsodil napad Hamasa, v Levici to označili kot napako

Avtor: Bor Slana/STA

Vse kaže, da so mnenja znotraj vladne koalicije glede spora med Izraelom in Palestino diametralno nasprotna. Včeraj je tako predsednik Gibanja Svoboda in premier Robert Golob obsodil zadnji obsežen napad Hamasa in Palestincev na Izrael, enako je storilo tudi zunanje ministrstvo, kar pa je naletelo na nekatere ostre zapise v Levici. Med drugim so obsodbo napada Hamasa označili kot napako.

 

“Današnji napadi na Izrael so izredno zaskrbljujoči. Terorizem in nasilje nad nedolžnimi civilisti ne vodita nikamor. Močno obsojam Hamasova dejanja in pozivam k umiritvi razmer,” je Golob sporočil prek vladnega profila na omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Oglasil se je tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec, ki sicer pripada kvoti Gibanja Svoboda. “Hamas sistematično napada civiliste in ugrablja pripadnike vojske ter jih prevaža v Gazo. Grozodejstva nad IZR civilisti so že sedaj vidna in so del propagandne vojne. Odziv Izraela v Gazi bo upravičeno silovit, celovit in dolgotrajen. Vprašanje je le ali tudi do podpornikov Hamasa kot je npr. Iran!?” je zapisal.

Povsem nasprotno mnenje pa so izrazili na Levici, ki je sicer del vladne koalicije. Njen vidni član in poslanec Matej T. Vatovec se je tako razpisal o aparthaidu, ki naj bi ga nad Palestinci izvajali Izraelci, vladni zunanji politiki pa očital napako: “Izrael izvaja apartheid nad Palestinci že 50 let. Palestinsko-izraelski konflikt se v zadnjega pol stoletja ni premaknil nikamor, svet pa je mižal. Znal je obsoditi napade Palestine, ne pa Izraela. In tudi zato nikoli ni kazalo, da bi bila rešitev kje na obzorju. Danes tudi Slovenija ponavlja to napako.”

Črnčeca je napadel tudi vodja volilne kampanje nekdanjega predsednika Danila Türk Igor Pribac, sicer znan po svojih skrajnih stališčih, ki so blizu Levici: “Ni prav, da o ‘grozodejstvih’ Hamasa in o ‘upravičenem silovitem, celovitem in dolgotrajnem odgovoru Izraela, ki lahko “upravičeno'(!) napade tudi Iran(!) govori državni sekretar pred PV in zunanjo ministrico. Kdo vodi zunanjo politiko SLO?,” je zapisal na družbenem omrežju X.

Neenotnost znotraj vladne koalicije glede zunanjepolitičnih vprašanj je torej očitna.

V zvezi z napadom se je sicer včeraj oglasil tudi predsednik SDS Janez Janša. Napad je obsodil in dodal, da se ima Izrael pravico braniti, ob tem pa je izrazil vso podporo tudi izraelskemu predsedniku vlade.

A. V.