Ekosistemovi odpadki še naprej ostajajo na pogorišču v Zalogu

Požar na območju podjetja Ekosistemi v Zalogu, 21. julija 2017. Na pogorišču je ostalo 8700 ton odpadkov. Zdaj bo na tem mestu zgrajena sodobna proizvodna hala. Odpadki in Ekosistemi so preteklost.

Inšpektorat RS za okolje in prostor je 7. marca 2019 objavil nenavadno odločitev. Prvotno odločitev, da bodo odpadke prevzeli, odpeljali in jih predelali v krškem zasebnem podjetju Kostak, so razveljavili. Odpadki po požaru, ki je bil 20. julija 2017, tako še naprej ostajajo na tem območju. Med njimi so tudi nevarni odpadki, ki zastrupljajo okolje in reko Krko.

Inšpektorat je 7. marca 2019 objavil »Novo odločitev o oddaji javnega naročila« za prevzem, prevoz in predelavo odpadkov z območja pogorišča po požaru v Zalogu pri Novem mestu.

Gre za veliko redkost pri oddaji javnih naročil, s katero so razveljavili prejšnjo odločitev, po kateri so odvoz že oddali podjetju Kostak iz Krškega. S tem so zgolj potrdili, da so se pri prvotni odločitvi dogajale najmanj čudne stvari.

Spomnimo. Inšpektorat je javno naročilo za odvoz 7.500 ton odpadkov s pogorišča objavil 10. oktobra 2018. Nato so potrebovali presenetljivo dolgo časa, da so objavili tudi odločitev o oddaji naročila, po kateri so izbrali za skoraj 249.000 evrov dražjo ponudbo krškega podjetja Kostak v zasebni lasti. Cenejšo ponudbo novomeškega podjetja Cerod pa so izločili. Domnevno zato, ker Cerod po pozivu ni oddalo zahtevanih dodatnih dokumentov, Kostak pa je glede na takratni zapis Inšpektorata o oddaji del to storil.

Nato se je izkazalo, da so Cerod za posredovanje dodatnih dokumentov zaprosili v času decembrskih praznikov, Kostaku pa so zahtevo poslali januarja. Ob našem razkritju so v Cerodu napovedovali preučitev odločitve Inšpektorata, časa za vložitev revizije na Državno revizijsko komisijo so imeli do 7. marca 2019.

In prav na iztekajoči se dan je Inšpektorat objavil novo odločitev. Javnega naročila niso oddali, prejšnjo odločitev so razveljavili.

Kot razlog so tokrat napisali, da bi moralo podjetje Kostak ponudbo dopolniti z izpisom o nekaznovanosti iz ustreznega registra za podizvajalca Enages HmbG in njegovega zastopnika Siegfrieda Schupplerja in Christiana Pisterhoferja. Kostak je ponudbo dopolnil s potrdili zastarelega datuma, v enem primeru starem celo tri leta (iz januarja 2016). Iz dokumentov je tudi razvidno, da so Kostak obravnavali prednostno, k oddaji nekaterih potrdil so jih pozivali celo še 14. februarja 2019. Cerod pa so takoj izločili, čeprav so v Cerodu za naš portal pojasnili, da so zahtevane dokumente oddali, vendar so pri tem nekoliko zamudili postavljeni rok, ki je bil konec decembra 2018.

Iz zdajšnje nove odločitve Inšpektorata pa izhaja, da je Cerod Inšpektoratu po sprejeti odločitvi, kjer so se slednji odločili za oddajo del za skoraj četrt milijona evrov dražjo ponudbo, predlagal spremembo odločitve o oddaji naročila.

Cerod je v dopisu Inšpektoratu navedel, da dokazila, ki jih je predložil Kostak, ne izkazujejo izpolnjevanja pogojev na dan, ki je bil določen kot rok za oddajo ponudb. Pri tem so se v Cerodu sklicevali na prakso Državne revizijske komisije.

Inšpektorat je nato ponudbo ponovno pregledal in “ugotovil, da ponudba ponudnika Kostak ni dopustna, saj potrdila o nekaznovanosti in potrdilo o plačilu davkov, s katerimi je dopolnjeval ponudbo, ne izkazujejo stanja na dan roka za oddajo ponudb, 22. 11. 2018”.

Zato so ponudbo Kostaka izključili. Vendar pa so to naredili šele po posredovanju neizbranega Ceroda.

Sprejeli so odločitev, da nobena ponudba ni bila dopustna, “zato se javno naročilo ne odda”.

Po pravnomočnosti te odločitve pa bo Inšpektorat začel z novim postopkom oddaje javnega naročila po odprtem postopku. Kako bo šlo to naprej, bomo spremljali. Cerod se na to lahko še vedno pritoži.

Je bil Leben res tako dober minister?

Inšpektorat za okolje vodi glavna tržna inšpektorica Dragica Hržica, ki je tudi podpisana pod najnovejšo odločitvijo o neoddaji del za odvoz odpadkov iz Zaloga. Inšpektorat spada pod okrilje Ministrstva za okolje in prostor, ki ga še vedno vodi Jure Leben. Slednji naj bi zaradi afere z maketo za drugi železniški tir sicer odstopil, vendar vladni predsednik Marjan Šarec Lebnove odstopne izjave še vedno ni poslal v državni zbor. Po poročanju spletnega portala spletnicasopis.eu (tukaj) domnevno zato, da bo Juretu Lebnu zagotovil nadomestilo ministrske plače, ki mu pripada šele po šestih mesecih po potrditvi mandata. Šest mesecev pa se Lebnu izteče čez dva dni, to je 13. marca 2019.

Za Jureta Lebna se je v delu javnosti ustvarjalo mnenje, da je bil dober minister za okolje. Vendar pa je na primeru Ekosistemi in odvoz odpadkov temu težko pritrditi. Kakorkoli, v Zalogu bodo še dolgo čakali, da bodo odpadki na pogorišču tudi res odstranjeni. Od objave prvega javnega naročila do končne odločitve, da del ne bodo oddali, je minilo dolgih pet mesecev. Da so na koncu ugotovili, da delo ni oddano in gredo spet od začetka.

Pri tem se ni mogoče znebiti tudi vtisa, da so na ministrstvu protežirali zasebno krško podjetje Kostak, ki je za delo ponudilo 1,626 milijona evrov, novomeški Cerod pa 1,387 milijona evrov. Zdaj se je tudi izkazalo, da bi Kostak odpadke odvažal s pomočjo podizvajalca, to je avstrijskega podjetja Enages HmbG.

Okoli 7.500 ton odpadkov še naprej ostaja v Zalogu, med njimi so tudi nevarni odpadki.
Dosje javnega naročila za odvoz odpadkov s portala e-naročanje.

Vir: enarocanje.si

J. M.