Manfred Weber: Meje je treba zapreti za ilegalne migracije

Kandidat za prihodnjega predsednika Evropske komisije je kot primer navedel ograjo med Turčijo in Bolgarijo, s katero so zagotovili nadzor meje.

Včeraj je Slovenijo obiskal dr. Manfred Weber, vodja Evropske ljudske stranke (EPP), ki je največja politična skupina v Evropskem parlamentu, katere članice iz Slovenije so SDS, NSi in SLS. Eden ključnih poudarkov Webrovega govora je bil, da je treba meje zapreti za ilegalne migracije. Kot primer je navedel ograjo med Turčijo in Bolgarijo. Na 180 kilometrov dolgi meji je namreč ograja, ki sicer ni lepo videti, vendar skupaj s Turki lahko zagotovijo, da je mejni nadzor dober, da ni nezakonitih migrantov.

Manfred Weber je vodilni kandidat EPP za predsednika Evropske komisije na letošnjih volitvah za Evropski parlament, ki bodo 26. maja 2019.

Kandidat za predsednika Evropske komisije je najprej na Bledu nagovoril udeležence dogodka Nove Slovenije (NSi) ob 30-letnici krščanske demokracije v Sloveniji. Nato je s predsednikom SDS Janezom Janšo v Nazarjah obiskal podjetje Podkrižnik in se v Cankarjevem domu udeležil slavnostne akademije ob 30. obletnici stranke SDS. Pozno popoldne pa se je srečal še z vodstvom SLS.

Na slavnostni akademiji SDS v Cankarjevem domu pa je poudaril, da sta evropska prihodnost Evropska ljudska stranka in krščanska demokracija.

Za mnoge najpomembnejši del govora pa je bil tisti, kjer je Weber govoril o migracijah. Povedal je:

“Ljudi skrbijo migracije in to je pomembno vprašanje. V Evropski ljudski stranki zagovarjamo nadzor meja. Ne želimo si nezakonitih migrantov, ki bi prečkali meje. Lahko povem, da sem bil lani na bolgarsko-turški meji. Bolgarski predsednik vlade Borisov iz naše politične družine, ki je trenutno na položaju, mi je povedal, kako poteka nadzor meje med Bolgarijo in Turčijo. Na 180 kilometrov dolgi meji je ograja, ki sicer ni lepo videti, ampak skupaj s Turki lahko zagotovijo, da je mejni nadzor dober, da ni nezakonitih migrantov. Še enkrat, kot politik želim zagotoviti Evropejcem, da bomo vedeli, kdo je na evropskem ozemlju. Država mora prevzeti nadzor, ne pa nezakoniti tihotapci.”

Po Webrovem nagovoru so se na družbenih omrežjih oglasili številni in to pospremili z besedami: “Takšno, do konca jasno stališče je prava pot za prihodnjo politiko Evropske unije do ilegalnih migracij.”

Z včerajšnje slavnostne akademije ob 30. obletnici največje slovenske politične stranke, kjer je zbrane nagovoril tudi Manfred Weber. (od leve proti desni: Milan Zver, Manfred Weber in Janez Janša)

J. M.