Ekosistemi: Pet mesecev po požaru – ko jagenjčki obmolknejo

Okoljevarstveno dovoljenje je še vedno veljavno.

Obrat odpadkov v Zalogu pri Straži, julijski požar (foto Facebook, stran Obrat odpadkov v Zalogu pri Straži)

V naslednjih dneh bo minilo pet mesecev od okoljsko pogubnega požara v podjetju Ekosistemi, ki deluje na območju Zaloga, v občini Straža. Sanacija bi morala biti končana do konca decembra. Vse je šlo in gre po polžje. Ne samo to, tudi potihnilo je vse. Podjetje pa ima še vedno veljavno okoljevarstveno dovoljenje.

Velika so bila tudi pričakovanja Občine Straže, predvsem v smeri, da jim bo podjetje povrnilo gmotno škodo, ki jim je nastala zaradi usodnega požara. Povrnitev škode so pričakovali tudi gasilci, da o domačinih, ki morajo bivati v tem okolju, ne govorimo. In kaj se je zgodilo? Nič od tega.

Še straški občinski svet je obmolknil

Danes popoldne bo zasedal straški občinski svet, točke o Ekosistemih in stanju v Zalogu ni na dnevnem redu. Iz zapisnika prejšnje seje, ki je bila 21. oktobra, pa tudi ni razvidno, da bi temu področju namenili posebno pozornost.

Kaj pa civilna iniciativa?

Civilna iniciativa je sicer 9. novembra pripravila okroglo mizo z naslovom Požar v Zalogu, kjer so opozorili, da se v obratu nekdanje Opekarne Novo mesto v Zalogu še vedno zbirajo, skladiščijo in predelujejo odpadki. Po tem datumu pa tudi na njihovi Facebook strani ni več objav. Edina spodbudna stvar pa je, da so sredi oktobra Evropski komisiji poslali pritožbo zaradi kršenja pravnega reda EU pri obravnavi okoljskih kršitev gospodarske družbe Ekosistemi. Kako se dogajajo stvari v nadaljevanju, ni podatkov, znano pa je, da postopki tudi v tem primeru trajajo zelo dolgo.

Tu sta tudi ARSO in ministrstvo

Agencija RS za okolje (ARSO) je podjetju Ekosistemi šele 27. oktobra, bolj kot ne na pritisk dela javnosti, odvzel okoljevarstveno dovoljenje. Podjetje Ekosistemi se je na odvzem dovoljenja pritožilo. Preverili smo, kaj se dogaja s pritožbo, ki jo kot obravnava ministrstvo za okolje. To vodi ministrica Irena Majcen iz stranke DeSUS, za katero smo že ugotovili, da si je blizu z lastnikom podjetja Ekosistemi. Tega doslej ni še nihče zanikal. Izhajata tudi iz istih krajev.

Po preverjanju, kaj se dogaja s pritožbo Ekosistemov na odvzem okoljevarstvenega dovoljenja, smo iz ministrstva za okolje prejeli odgovor, da bo pritožba podjetja Ekosistemi »rešena v zakonitem času, in sicer v roku dveh mesecev«.

To pomeni, da bo rešitev proti koncu januarja 2018, kar pa še ne pomeni, da bo podjetju Ekosistemi takrat tudi res odvzeto okoljevarstveno dovoljenje. Podjetje ima namreč na voljo še nadaljnje pravne poti in nedvomno je, da jih bodo izkoristili, če pritožba ne bo rešena v njihovo korist. Naslednji korak je vložitev tožbe na Upravno sodišče RS. Kako gre pot naprej, pa tudi vemo. Do konca je torej še daleč. V tem času pa imajo Ekosistemi veljavno okoljevarstveno dovoljenje in lahko delujejo tako kot so vsa leta doslej.

Podjetje deluje dalje

Preverili smo še, kaj se dogaja s podjetjem Ekosistemi. Na spletni strani ni sprememb, še vedno se predstavljajo kot v času pred požarom. Med drugim tudi še vedno kot »družba za ekološke projekte«. Tomislav Kovačič je še vedno lastnik, Gregor Kovačič pa je še vedno direktor. Posebno za slednjega spomnimo, da je v času po požaru javnosti zatrjeval, da ni več direktor. Ni govoril resnice, do sprememb pri vodenju v zadnjih mesecih ni prišlo.

S kom poslujejo?

Med referencami navajajo podjetja: Toplarna Ljubljana (Te-Tol), petrol, Istrabenz Gorenje, Skupina Slovenija les, Bipan, Fantoni, Papirholz, Merksa, Salonit Anhovo, Ecorec, Holcim, Nexe Grup in Melamin, kemično tovarno iz Kočevja.

Kakšno je njihovo nepremično premoženje?

Po javno dostopnih podatkih imajo za dobrih 46.000 evrov nepremičnega premoženja. Od tega večino v Celju, kjer imajo sedež, v Zalogu, kjer je obrat, so lastniki le 1879 kvadratnih metrov zemljišč, vrednih 1065 evrov.

Ostalo so že lani prenesli na celjsko podjetje CEP, ki se ukvarja s trgovanje z ostanki in odpadki. Občina je bila s tem seznanjena, saj ima na več nepremičninah v lasti podjetja CEP vknjiženo stvarno služnost in stavbno pravico. Za potrebe pridobitve gradbenega dovoljenja za gradnjo gospodarske javne infrastrukture za potrebe Gospodarske cone Zalog so to vpisali že v letu 2016. Na tem področju se ni nič spremenilo. Podjetje Ekosistemi pa so zelo povezani s podjetjem CEP, o čemer smo pisali tukaj: ekosistemi-prenesli-nepremicnine, OVD dopustilo-neverjetno-sirok-spekter-nevarnih-odpadkov/

Iz dostopnih podatkov je tudi razvidno, da v zadnjih mesecih zoper podjetje Ekosistemi ni bila vložena nobena nova tožba.

Epilog? Po petih mesecih ni bistvenih sprememb. Po požaru je lastnik Kovačič sicer obljubljal, da bo podjetje povrnilo gmotno škodo prizadetim. Nič od tega se ni zgodilo.

J. M.