Ekosistemi: Dokazano nova “sveta krava” vladajoče politike

Takratni predsednik vlade Miro Cerar v Zalogu (na skrajni levi Tomislav Kovačič, na desni ministrica Irena Majcen). (vir: SMC)

Na pogorišču podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je ostalo okoli 7500 ton odpadkov, za katere je lastnik in očitno tudi velik ljubljenec vladajoče politike ali kar globoke države Tomislav Kovačič iz okolice Celja “sveto” obljubljal, da jih bodo v podjetju odstranili, poravnali bodo tudi vso škodo.

Zgodilo se ni nič, Inšpektorat za okolje, ki deluje pod okriljem ministrstva za okolje, je objavil javni razpis za odvoz odpadkov. Izbrali so krški Kostak, določili okvirno ceno okoli 1,5 milijona evrov in navajali, da bodo iz državnega proračuna najprej založili (davkoplačevalski) denar, nato pa to izterjali od podjetja Ekosistemi.

Od obljub tudi tu ni ostalo nič, Ekosistemom in zdaj že nekdanjemu lastniku Kovačiču se ni skrivil niti las. Naredili niso ničesar, vse to bomo plačali davkoplačevalci. Ministrstvo je najprej vodila Irena Majcen iz stranke DeSUS, nato Jure Leben in zdaj nekdanji komik Simon Zajc, oba iz stranke SMC.

Vse bomo plačali davkoplačevalci. Odstranitev odpadkov gre torej na naš račun.

To je z vidika poravnave računov. Z vidika občanov, Zalog uradno spada v Občino Straža, pa je pomembnejše, da te odpadke, med katerimi so neuradno tudi nevarni, čim prej odpeljejo in pogorišče sanirajo.

Izbrano podjetje Kostak je odpadke iz Zaloga začelo odvažati 19. avgusta letos. Z deli bi morali končati do konca oktobra, vendar so doslej odpeljali le dobro tretjino vsega oziroma 2,8 tone od skupnih 7,5 tone odpadkov. Navajajo, da se je zavleklo pri izvoznem dovoljenju za pošiljke odpadkov v Avstrijo in da bodo delo končali do konca leta 2019.

Požar v Zalogu je bil 20. julija 2017, gasili so ga kar štiri dni. Policijska uprava Novo mesto je pozneje sporočila, da je bil vzrok za požara samovžig.

Tomislav in Gregor Kovačič.

Lastnik podjetja je bil Tomislav Kovačič, ki je v dneh po požaru v Zalogu sprejemal politike in obljubljal veliko. Direktor je bil Gregor Kovačič. Nato sta oba poniknila. Podjetje s sedežem v Celju in podružnico v Zalogu je lastnik prenesel na zagrebško mikro podjetje Linux tehno. Ekosistemi so še danes brez direktorja, podjetje bilance in ostalih poslovnih izkazov za leto 2018 sploh ni oddalo.

Podjetje ne plačuje davkov, nima bančnih računov in nobene tožbe

Na seznamu Finančne uprave RS so od 25. julija 2019 uvrščeni v razred z neplačanimi davki od 30.000 do 50.000 evrov. Gre za zneske, ki niso plačani več kot 90 dni.

Iz podatkov v spletni bazi Gvin.com tudi ni videti, da bi jih Furs za dolgovani znesek kakorkoli drugače terjal, na imetje na bančnih računih se tako niso mogli usesti, ker podjetje teh sploh nima odprtih. V zadnjem letu so zaprli dva bančna računa, zadnjega še pravočasno (pred blokado), 24. maja 2019.

Država od Ekosistemov tudi nič ne terja, za podjetje v zadnjem letu na sodiščih ni bilo razpisanih nobenih narokov.

V Sloveniji imamo res t. i. svete krave. In Ekosistemi z nekdanjim lastnikom Tomislavom Kovačičem, tesno povezanih z vladajočimi politiki, so ena od njih.

Podatki kažejo, da zoper podjetje Ekosistemi ne potekajo nobeni tožbeni zahtevki, kar kaže, da država od podjetja prek sodišča ne terja niti poravnave stroškov odvoza odpadkov niti poplačila že zapadlih davkov. (vir: gvin.com)

J. M.