Dvor pri Žužemberku: Začeli so se 9. Dvorski likovni dnevi

Domačija Rezelj na Dvoru (vir: suhokranjske-novice.com)

Na domačiji Rezelj na Dvoru pri Žužemberku se je danes začelo petdnevno likovno srečanje 9. Dvorski likovni dnevi, na katerih gostijo deset v Sloveniji delujočih likovnikov in enega fotografa. Delovno srečanje ni tematsko omejeno.

Odprtje tradicionalne razstave novonastalih del bodo v petek nadomestili z njihovim ogledom, ki bo na domačiji Rezelj možen med 16. in 20. uro.

V petek bo za predstavitev letošnjih udeležencev in njihovih del na voljo umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Izdali bodo tudi katalog.

Ob Krki bo letos ustvarjalo devet slikarjev, en mozaicist in fotograf, in sicer Tomaž Črnej, Irena Gayatri Horvat, Milena Gregorčič, Cvetka Hojnik, Lojze Kalinšek, Narcis Kantardžić, Sara Stanković, Maruša Štibelj, Janez Štros, Kaja Urh in Aljaž Vidrajz.

Mednarodni značaj dvorske likovne kolonije letos ohranjajo nekoliko drugače oziroma z avtorji, ki so mednarodno uveljavljeni, hkrati pa je v skupini nekaj posameznikov drugih narodnosti, ki živijo in ustvarjajo v Sloveniji, so za STA sporočili z domačije Rezelj.

Dvorske likovne dneve, ki so nastali po zamisli in na pobudo profesorice likovne pedagogike ter likovne ustvarjalke Ane Cajnko, pripravlja domačija Rezelj.

Srečanje se je trdno zakoreninilo v ožji in širši prostor. Na Dvoru tudi od leta 2017 deluje Galerija Dvorski likovni dnevi, ki predstavlja dela vseh doslej sodelujočih likovnih ustvarjalcev, so še sporočili z Dvora pri Žužemberku.

C. R.