Turizem v vinogradniških zidanicah spodbujajo turistični boni

Trška Gora, Novo mesto (vir: družbena omrežja)

Na Dolenjskem in v Beli krajini so turizem v vinogradniških zidanicah začeli razvijati že pred več kot desetimi leti. Nosilec projekta je bila Občina Mirna Peč, vodilno vlogo je imela Sonja Klemenc Križan, sicer znana Semičanka, danes pa direktorica mirnopeške občinske uprave (tukaj).

Ustanovili so Združenje konzorcij turizem v zidanicah, ki ima še vedno sedež v Mirni Peči.

Turizem v vinogradniških zidanicah se je razvijal, letos pa si obetajo še posebno dobro turistično sezono. Petra Štukelj, predstavnica Združenja konzorcij turizem v zidanicah, je namreč za STA povedala, da je zanimanje slovenskih gostov za domače okolje veliko, spodbujajo pa ga turistični boni. To bo imelo tudi dolgoročen promocijski učinek.

Štukljeva je razkrila, da sta po opazni januarski in februarski rasti povpraševanja po tovrstnem počitnikovanju marca in aprila sledila drastičen padec in do 90-odstotna odpoved rezervacij. Odpovedovali so predvsem tuji gosti.

Uvedba turističnih bonov je nato zanimanje za tovrstne turistične storitve okrepila, domači gosti so ob epidemiološki grožnji začeli odkrivati lastno deželo.

Delež domačih gostov je bil lani manj kot 25-odstoten, letos pa dosega tri četrtine. Prevlado domačih gostov pričakujejo vse do oktobra.

Za zdaj lahko nastanijo le posamezne goste ali skupaj po nekaj oseb. Zmogljivosti za obiske večjih skupin pa na pretežno manjših lokacijah, posejanih po vinogradniških območjih Dolenjske, Bele krajine in kozjanskega Obsotelja, še ne premorejo.

Za zdaj imajo na voljo 42 zidanic, od tega 29 na Dolenjskem, osem v Beli krajini in pet v Obsotelju.

Skupaj imajo približno 240 ležišč, s katerimi pokrivajo celotno vinorodno deželo Posavje. Od tega imajo na Dolenjskem na voljo približno 160 ležišč, v Beli krajini 40 in preostanek v Obsotelju.

Med prednostmi turizma v zidanicah je Štukljeva navedla edinstvena doživetja, ki jim “drugje po svetu” ni para: domačnost in gostoljubnost slovenskega podeželja, naravno okolje, mir in sprostitev ter povezanost z območnim tradicionalnim vinogradništvom. Na račun ohranjanja tradicionalnega vinogradništva in turizma v zidanicah pa bo obstala tudi marsikatera sekiri zapisana trta, je še dodala Štukljeva.

C. R.