DSO Metlika: Stopar Zevnikova ne bo direktorica

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ni dalo soglasja k imenovanju Mojce Stopar Zevnik za direktorico Doma starejših občanov v Metliki. Razpis za direktorja bo ponovljen.

Nedeljske volitve za državni zbor so bile očitno usodne tudi za Mojco Stopar Zevnik, saj ji ministrica Anja Kopač Mrak iz vrst SD ni dala soglasja k imenovanju za direktorico Doma starejših občanov (DSO) Metlika. Odločitev o tem so z ministrstva sporočili dan po volitvah, v ponedeljek.

Razpis za direktorja doma bo ponovljen, do imenovanja novega direktorja pa bo DSO Metlika kot vršilka dolžnosti – kot kaže – še vedno vodila Jerneja Šterk.

Pri tem se postavlja tudi vprašanje odgovornosti članov sveta zavoda, kjer so trmasto vztrajali prav pri Stopar Zevnikovi.

Z imenovanjem Mojce Stopar Zevnik se ukvarja tudi Komisija za preprečevanje korupcije, od koder pa še niso sporočili, ali je imela izbira tudi znake korupcije.

Razpis je bil že 12. januarja

Imenovanje direktorja DSO Metlika ima že dolgo brado. Razpis je bil v Uradnem listu RS objavljen že 12. januarja, rok za prijavo je bil 8 dni, prijavile so se tri kandidatke. Svet zavoda je nato pohitel, kandidatke so se članom sveta predstavile že v soboto, 27. januarja 2018. Ker mora o izbranem kandidatu soglasje podati še Občinski svet Občine Metlika, je bilo za to vse pripravljeno tudi v okviru občine, katere župan je Darko Zevnik, soprog Mojce Stopar Zevnik (oba iz SD). Predvideno je bilo, da bo občinski svet o tem odločal na seji, ki je bila sklicana za četrtek, 1. februarja.

Še pred odločanjem na občinskem svetu bi morala svoje mnenje podati tudi občinska Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVI). Vabilo za sejo komisije so člani prejeli že 24. januarja, seja naj bi bila v torek, 30. januarja, to je le 3 dni po tem, ko bi o izbiri odločil Svet zavoda. Iz vabila za sejo komisije, ki smo ga pridobili v uredništvu, je bilo tudi razvidno, da jim bodo gradivo posredovali naknadno. Nato pa je Dragica Valenčič, predsednica Sveta zavoda Doma starejših občanov, 29. januarja občino obvestila, da na seji sveta, ki je bila v soboto, 27. januarja, direktor ni bil imenovan. Zapisala je še, da je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti »zahtevalo, da jim svet DSO posreduje podatke o prijavljenih kandidatih«. Posledično je nato odpadlo odločanje o soglasju tako na t. i. občinski kadrovski komisiji kot na seji občinskega sveta.

Vse skupaj so preložili na naslednjo občinsko sejo, kjer je Stopar Zevnikova prejela soglasje, vendar predvsem zaradi glasov svetnikov iz stranke SD. Od navzočih 13 svetnikov (od 19) je za županovo soprogo glasovalo 10 svetnikov, dva sta bila proti. Stopar Zevnikova je tako prejela glasove 52 odstotkov vseh metliških občinskih svetnikov.

Soglasje bi moralo dati še ministrstvo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak (iz vrst SD), vendar so tam čakali. Domnevno do odločitve Komisije za preprečevanje korupcije. Ker se je iztekal tudi zakonski rok za izdajo soglasja smo ministrstvo večkrat vprašali, kako je s tem. V ponedeljek pa smo prejeli odgovor, da soglasje ni dano in bo potreben nov razpis.

Člani Sveta zavoda DSO Metlika so sicer “izbirali” med tremi kandidatkami: Andrejo Draginc, magistrico managementa v zdravstvu in socialnem varstvu, ter dvema prijavljenima z visokošolsko izobrazbo: Ivico Lozar in Mojco Stopar Zevnik. Odločili so se za slednjo in vztrajali pri tem.

Medtem pa iz DSO Metlika in od svojcev njihovih varovancev prihajajo podatki tudi o tem, da stvari v domu niso najboljše, na to kaže tudi poročilo o poslovanju za leto 2017. Andreja Šterk je bila imenovana “za obdobje enega leta oziroma do imenovanja novega direktorja”.

Člani Sveta zavoda DSO Metlika so:

  • Štiri predstavnice ustanovitelja (države oz. ministrstva) so: Cvetka Aupič, Nada Krašovec Klančar, Barbara Vraničar, Dragica Valenčič (od 19. 1.2017)
  • Predstavnica lokalne skupnosti (na predlog občine): Duška Vlašič (od 6. 10. 2016). Vlašičeva je tudi članica občinske Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja in tako očitno vez med občino in DSO Metlika.
  • Predstavnica zaposlenih: Irena Vrščaj (od 26. 10. 2016)
  • Predstavnik stanovalcev: Edvard Franc Vivoda (od 15. 9. 2016).

J. M.