Državna proslava z močno mednarodno udeležbo ob 30. obletnici samostojne države

Na sinočnji osrednji državni proslavi ob 30. obletnici slovenske državnosti in obeležitvi prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU na Trgu republike v Ljubljani je bila premierno predstavljena filmska upodobitev Zdravljice v režiji Mitje Okorna.

Proslava je bila veličasten dogodek, kakršnega v Sloveniji še ni bilo. Tudi tako močne mednarodne udeležbe v Sloveniji še ni bilo.

Proslave so se udeležili predsednik Evropskega sveta in predsedniki vlad Avstrije (Sebastian Kurz), Hrvaške (Andrej Plenković) in Madžarske (Viktor Orban) ter zunanja ministra Italije (Luigi Di Maio) in Portugalske (Augusto Santos Silva). Vsi so nas tudi nagovorili.

Državna proslava je bila sestavljena iz dveh delov. V prvem delu smo proslavili največja dogodka v zgodovini naroda – razglasitev samostojnosti države in njeno obrambo, kar se je izrazilo s pesmijo, plesom in recitalom ter čestitkami iz domovine in tujine. Govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V drugem delu proslave sta v okviru prevzema predsedovanja Svetu EU zbrane nagovorila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

V kulturno-umetniškem delu slovesnosti so nastopili: tenorist Aljaž Vesel, Mešani pevski zbor Crescendo z zborovodjo Žigo Kertom, Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Policijski orkester, Orkester Slovenske vojske, Slovenski oktet, SNG Opera in balet Ljubljana s koreografijo Renata Zanella, plesalci Plesnega kluba Mojca s koreografijo Mojce Horvat, folklorna skupina Tine Rožanc, Marcos in Bernarda Fink Inzko, Vladimir Mlinarič, Ženski tercet M.J.A.V., Darja Gajšek, Ernestina Jošt, Tilen Lotrič, Gregor Ravnik, Alenka Tetičkovič in Tone Kuntner.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je blagoslovil osamosvojitveno lipo. Zore je pred tem dejal, da je bila lipa vedno prostor skupnega odločanja. Posadil jo je že nadškof Alojzij Šuštar, da bi korenine pognala daleč pod zemljo – da bi bila trdna v viharju in radostna v soncu. Nato so zmolili Očenaš in jo blagoslovil.

Scenarist slovesnosti je bil Igor Pirkovič, odrski režiser pa Roman Končar.

Na proslavi so sodelovali tudi Garda Slovenske vojske, nosilci bojnih zastav Slovenske vojske in praporščaki Policije ter osamosvojitvenih, veteranskih in domoljubnih organizacij.

Proslava se je končala s spektakularnim ognjemetom.

Ker fotografije povedo več kot tisoč besed, v nadaljevanju v galeriji objavljamo prve zbrane fotografije sinočnje veličastne slovesnosti ob Dnevu državnosti, kjer je bilo domoljubje čutiti tudi v zraku. (Za povečanje kliknite na fotografijo.)

Vir: Twitter in drugo.

M. D.