Drastično povišanje cen študentskih obrokov

(vir: pixabay.com)

Slovenska demokratska mladina (SDM) poziva vlado Roberta Goloba, naj nemudoma ukrepa in zagotovi, da se bodo cene malic za študente zvišale minimalno in ne za več kot 30 %, kot je pri večini ponudnikov študentske prehrane vidno v prvem tednu novega leta.

SDM hkrati poziva pristojne študentske organizacije, zlasti pa Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS), da končno na prvo mesto postavi študente.

ŠOS pozivajo, da preneha z zavajanjem in se na povišanje maksimalne cene študentskega obroka odzove v skladu z njenim poslanstvom ter v najkrajši možni meri sanira nastalo situacijo. V SDM dodajajo, da si tudi študentje zaslužijo solidarno prihodnost.

Spomnimo. Vlada Janeza Janše in SDS sta podprli predlog Zakona za urejanje položaja študentov, ki so ga vložili predstavniki ŠOS. Med novostmi je bilo tudi zvišanje subvencije študentske prehrane na 3,5 evra v tem letu.

Zakon nadalje podaljšuje tudi interval dnevnega koriščenja subvencionirane prehrane od 7. do 22. ure in s tem omogoča bolj fleksibilno koriščenje te pravice. V času prejšnje vlade je bilo prvič v letu 2020 možno subvencionirano hrano koristiti tudi med študentskimi poletnimi počitnicami, kar je bilo v zakonu sprejeto za stalno.

Zato v SDM močno protestirajo proti ukrepom, ki poslabšujejo položaj študenta, kot npr. povišanje maksimalne cene obroka študentske prehrane na 9 evrov, kar je v razpisnih pogojih določil izvajalec, torej ŠOS. Slednje je odobrilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pod vodstvom Luke Meseca.

V SDM so zgroženi nad tako drastičnim povišanjem cen študentskih obrokov, pri čemer se ob upoštevanju visoke inflacije in povišanju najemnin zaradi dviga davčne stopnje socialni status mladih slabša iz dneva v dan.

Vlada Roberta Goloba, zlasti pa koalicijska Levica, sta ob nastopu mandata in v tednih pred tem obljubljali izboljšanje položaja mladih, do sedaj pa so bili mladi v vladnih odločitvah spregledani, večkrat so dobili nož v hrbet. Bo tokrat drugače?

Proti visokim podražitvam študentskih bonov za prehrano protestirajo tudi člani Mladega foruma SD.

M. D.