Dramatično na mejah EU: Erdogan odprl meje

Fotografija je simbolična. (foto: avaz.ba)

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da bo migrantom, ki so trenutno v Turčiji, pustil potovati proti Evropi. Migrantom pa je sporočil, da so meje z EU odprte.

Posnetki iz Turčije z družbenih omrežij celo kažejo, da v Turčiji migrante do meje vozijo z avtobusi.

Z Erdoganom se je že sinoči po telefonu pogovarjal madžarski predsednik vlade Viktor Orban. Po tem pogovoru je sklical srečanje z nekaterimi ministri, pristojnimi za varnost, ki so odločili, da mora Madžarska okrepiti nadzor svojih meja, še posebno pozornost pa posvetiti razvoju dogodkov na balkanski migrantski poti.

Danes dopoldne se je na kriznem zasedanju sešla tudi grška vlada. Bolgarija pa je na meje poslala več tisoč vojakov.

Slovenska vlada v odhajanju se na dramatične razmere ne odziva.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in zunanji minister Ivica Dačić sta danes v ločenih izjavah za javnost dejala, da bo Srbija do migrantov pokazala solidarnost, spoštovanje, dobroto in gostoljubje, da pa bo obenem zaščitila svoje državne interese. To pomeni, da bo Balkan kmalu zasut z migranti.

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković se medtem glede novega migrantskega vala posvetuje s partnericami v Evropski uniji in zvezi Nato. Ocenjuje, da bi lahko s političnimi in diplomatskimi prizadevanji preprečili velik migrantski val, ki bi v Evropo pljusknil po t. i. vzhodnosredozemski ali zahodnobalkanski poti. Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je dejal, da je Hrvaška pripravljena na morebitni novi val migrantov.

Po Erdoganovih besedah bo ob koncu današnjega dne na mejah Turčije z državami EU že okoli 30.000 migrantov, število se nenehno povečuje. Po podatkih Dnevnega avaza trenutno čaka okoli 120.000 migrantov, v ozadju naj bi bilo teh še bistveno več.

Naslovna fotografija, vir: avaz.ba

C. R.