Dramatični poziv Jadranke Rebernik Poloni Fijavž: “Ustavi pogrom nad sodelavci!”

(vir: arhiv)

Po prevzemu in rokohitrskih menjavah urednikov in voditeljev na TV Slovenija, ki jih je izvedlo novo vodstvo, naklonjeno vladi Roberta Goloba, je včeraj popoldne odstavljena voditeljica Valentina Plaskan doživela kolaps. Odpeljali so jo na urgenco, kjer je ostala do poznega večera, nato je bila odpuščena domov.

 

V pismu, naslovljenem na novo v. d. odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Polono Fijavž se je zdaj oglasila njena predhodnica Jadranka Rebernik in jo pozvala, naj ustavi šikaniranje in pogrom nad sodelavkami in sodelavci.

“Pozivam te, da – po današnjem dogodku, ko so Valentino Plaskan odpeljali na urgenco – uporabiš ves svoj vpliv in ustaviš pogrom nad sodelavci in sodelavkami,” je zapisala v elektronskem sporočili, sinoči poslanem Fijavževi in še 170 drugim naslovnikom na RTV Slovenija. Kot je dodala, je do zdaj “veljalo nepisano pravilo, da je vršilec dolžnosti postavil osnovno ekipo urednikov, druge menjave pa so se izvajale kasneje, v polnem mandatu”.

Prav tako je Fijavževo pozvala, naj uporabi svoj vpliv, da “posamezniki v desku in redakcijah prekinejo s šikaniranjem; nesramnimi pripombami o videzu ali izkušnjah nekaterih novinark, voditeljic; pritlehnimi zapisi o ‘prišlekih’ in da vsi v informativnem programu začnejo končno delati.”

Po besedah Rebernikove v dveh letih njenega mandata niso imeli težav zaradi politične opredeljenosti ali ideologije, pač pa z delovnimi navadami, množičnimi bolniškimi odsotnostmi, stavko in ‘belo stavko’; udeležbo na jutranjih sestankih; s pomanjkanjem idej in predlogov.

V nadaljevanju se je zahvalila tistim, ki so delali profesionalno “kljub težkim razmeram in navkljub pritiskom kričečih aktivistk in aktivistov”. Kot poudarja, se je v dveh letih svojega mandata ukvarjala s kopico laži, podtikanj in nagajanj, naročenih medijskih člankov, groženj po mailu in različnih pritiskov. “Čeprav je bil moj mandat odgovorne urednice zavarovan z zakonom, sem se zaradi določenih razlogov odločila za odstop in zdaj imate možnosti, da vsi nezadovoljni pokažete, kaj znate. Toda če je tole, kar se dogaja zadnje tedne – ta eksekucija določenih voditeljev in urednikov – vse, kar zmorete, je to res žalostno.”

A. V.