Zahtevajo 11-odstotni dvig pokojnin, s katerim bi pokrili vsaj del inflacije

Novinarska konferenca vodstva iniciative Glas upokojencev Slovenije in Inštituta 1. oktober. Na fotografiji: Pavel Rupar, Andrej Peterle, Iztok Černoga. Ljubljana, 26. september 2023 (vir: X)

Vodstvo Iniciative Glas upokojencev Slovenije in Inštituta 1. oktober je včeraj pred državnim zborom pripravilo novinarsko konferenco, vodil jo je Pavel Rupar. Včeraj so se sestali tudi s predstavniki državnega sveta.

Ker je koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) zavrnila predlog zakona za višje pokojnine, so se včeraj sestali s predstavniki Državnega sveta RS.

Pričakujejo, da jim bo zakon v parlamentarni postopek uspelo vložiti  s pomočjo državnega sveta. Če to ne bo uspelo, pa bodo tega vložili trije poslanci, katerih imen Rupar včeraj še ni razkril. Za naslednji teden pa je napovedal vložitev kazenske ovadbe zoper predsednika vlade Roberta Goloba, ki trenutno opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje.

Predstavniki upokojencev Golobu očitajo zanemarjanje reševanja razmer v zdravstvu in dajanje “obljube na obljubo”, o zdravstveni reformi pa ni “ne duha ne sluha”.

V iniciativi Glas ljudstva in Inštitutu 1. oktober še naprej napovedujejo boj za višje pokojnine. Na naslednjem shodu, ki bo 18. oktobra ob 15. uri, pa bodo odločali tudi o ustanovitvi stranke Glas upokojencev. Hkrati pospešeno ustanavljajo odbore, trenutno imajo 16 regijskih in 36 občinskih odborov. O možnosti sodelovanja so se pogovarjali tudi s stranko DeSUS. “Tisti, ki pravite, da ne bomo uspeli, se motite. Če ne bomo uspeli s to vlado, bomo kmalu uspeli z drugo,” je še zatrdil Rupar.

Zvišanje pokojnin za 1,8 odstotka, kot obljublja Golobova vlada, upokojencem s 600 evri ne bo nič pomagala. Zato bodo predlagali 11 % dvig pokojnin, s katero bi pokrili vsaj del inflacije.

Rupar je dodal, da je 1,8 odstotka posmeh, oz. zaničevanje upokojencev, ljudje s 500 evri bodo dobili dvakrat po 9 evrov. Hrvaška je letos dvignila pokojnine za 10 odstotkov, Avstrija za 11 odstotkov in to je tudi njihova zahteva do vlade. Čudi pa se Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in Sindikatu upokojencev Slovenije, ki le kimajo in se strinjajo s to miloščino.

Igor Černoga je povedal, da imajo v pripravi že naslednje tri zakone. Vsi so naravnani socialno in v korist upokojencev.

M. D.