Dr. Miro Haček: “Nedopusten poseg politike v sistem javnih uslužbencev”

Dr. Miro Haček, profesor FDV (Foto: Polona Avanzo)

Golobova vlada je sinoči, na svoji prvi seji, da do naslednjega tedna pregleda vse zaposlitve, premestitve in napredovanja od 1. januarja 2020 do včeraj, 1. junija 2022. V tem delu bodo zajeli tudi zaposlitve v nekdanji vladi Marjana Šarca, Janševa vlada je namreč mandat nastopila 13. marca 2020.

Na sklep sinočnje vlade se je odzval dr. Miro Haček, redni profesor na Fakulteti za družbene vede (FVD). Na Twitterju je zapisal:

“Tole je seveda nedopusten poseg politike v sistem javnih uslužbencev. Vlada lahko revidira navedeno zgolj za upravne menedžerje (najvišje javne uslužbence), nikakor pa ne za vse javne uslužbence kar počez.”

Prof. dr. Žiga Turk, nekdanji minister za izobraževanje, je ob tem dodal: “Poleg tega, da je pravno nevzdržno, vodi v situacijo, ko bo vsaka vlada po vsakih volitvah naredila isto. Palica ima dva konca.”

Eno od mnenj je sicer, da zaposlitve lahko pogledajo, kako smejo ukrepati, je pa drugo vprašanje. Zakon je namreč tu zelo jasen. Ker o tem molči tudi večina medijev, pa je na dlani, da bo to tudi vroča medijska zgodba prihodnjih tednov in mesecev, kar bo zakrivalo delo ali nedelo nove ministrske ekipe.

Česa takšnega v Sloveniji še nismo imeli. To so metode diktatorjev. Glede na nezakonitost ravnanja nove Golobove vlade zato zdaj številni čakajo na odziv sindikatov javnega sektorja. Ga bodo dočakali?

Spomnimo. Kaj so sprejeli Golobovi?
Vlada je naložila ministrstvom, organom v sestavi ministrstev in vladnim službam, da do torka, 7. junija 2022, do 9. ure, pripravijo poimensko preglednico vseh:

  • od 1. 1. 2020 do 6. 2022 novo zaposlenih, in sicer z nazivi, plačnim razredom in tipom zaposlitve (zaposlitev za nedoločen čas, nadomeščanje, zaposlitev na zaupanje). Za vse novo zaposlene za nedoločen čas naj se posebej označi, če je pred samo zaposlitvijo že obstajalo delovno razmerje ter pravno podlago predhodnega razmerja.
  • od 1. 1. 2020 do 6. 2022 trajnih oz. začasnih premestitev znotraj samega organa, in sicer z navedbo naziva in plačnega razreda, pred samo premestitvijo in nazivom in plačnim razredom po premestitvi.
  • od 1. 1. 2020 do 1. 6. 2022 trajnih in začasnih premestitev na/iz organa, in sicer z navedbo naziva in plačnega razreda, pred samo premestitvijo in nazivom in plačnim razredom po premestitvi.

Več o kadrovanju nove vlade lahko preberete na povezavi: Nova vlada

M. D.