Dr. Milivoj Piletič: V novomeški bolnišnici četrtina vseh postelj za oskrbo covid-bolnikov

Primarij Milivoj Piletič (vir: Zajem zaslona)

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodeloval tudi strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto Milivoj Piletič, dr. med.

V nadaljevanju objavljamo nekaj poudarkov novomeškega primarija.

– “Smo druga največja regionalna bolnišnica v Sloveniji. Imamo 1200 zaposlenih in kapaciteto 400 bolnišničnih postelj. Trenutno za oskrbo covid-bolnikov namenjamo 25 % posteljnih kapacitet.

– Ta hip imamo hospitaliziranih 100 bolnikov, od tega 18 na intenzivni enoti, 13 od teh pa je na ventilatorju.”

– Bili smo prva regija, ki je v prvem valu doživela hujši vdor virusa, in sicer v Beli krajini, okuženi so bili zdravstveni delavci Zdravstvenega doma Metlika in kasneje tudi v Domu starejših občanov (DSO) Metlika. Ena najpomembnejših stvari, ki nas je takrat rešila, je prav gotovo solidarnost.

– Iz prvega vala smo prišli z ogromno izkušnjami, ki smo jih uporabili v pripravi na drugi val. Nabavili smo dovolj zaščitne opreme, vsak trenutek imamo za približno 3 mesece rezerv. Na drugi val smo se pripravili tudi organizacijsko, zato nismo bili nepripravljeni.

– Drugi val se je pri nas začel 11. septembra z odprtjem negovalne bolnišnice, ki je namenjena pomoči domovom, kjer se pojavi izbruh bolezni. Tja torej umaknejo okužene neobolele bolnike za nekaj dni, s čimer DSO-ji pridobijo čas, da organizirajo rdečo in sivo cono.

– Menim, da je organizacija enotne covid bolnišnice v Sloveniji zelo dobra rešitev, saj je omogočala oskrbo bolnikov v regijah, kjer je bil izbruh izredno velik, na ta način, da se je bolnike dalo preseliti v druge, manj obremenjene bolnišnice.

– Velika razlika med 1. in 2. valom je ta, da je v 1. valu covid izrinil vse ostale neakutne bolezni. To na dolgi rok ne more potekati, zato smo v 2. valu ne nujne dejavnosti zapirali postopno, glede na število obolelih s covidom-10.

– V zadnjih 14 dneh smo priča vdorom bolezni ne le v DSO, ampak tudi v bolnišnico, zato smo bili primorani ne nujno dejavnost kar se da zmanjšati.

– Do vdorov prihaja tako prek bolnikov, kot prek zaposlenih, kljub vsem filtrom, ki jih imamo postavljene pri vstopu v bolnišnico kar pomeni, da vnos prihaja preko asimptomatskih bolnikov. To poskušamo rešiti s planiranim testiranjem zaposlenih in bolnikov.”

Uvedbo bolnišnic za bolnike s covidom tako dr. Piletič ocenjuje kot dobro odločitev. Predvidoma v sredini prihodnjega tedna pa bodo začeli uporabljati hitre antigenske teste tako za zaposlene kot bolnike.

M. D.