Dr. Milan Zver na radiu Ognjišče: Zagotovili bomo varno Evropsko unijo

Evropski poslanec dr. Milan Zver

Evropski poslanec in nosilec liste SDS+ SLS dr. Milan Zver je v pogovoru za radio Ognjišče, kjer so se soočili nosilci različnih strank, spregovoril o različnih aktualnih temah, od ilegalnih migracij, do dosežkov v Evropskem parlamentu.

 

Uvodoma je pojasnil, da se je za kandidaturo odločil skupaj z družino, seveda pa ga je predlagala stranka, ki je v njem prepoznala kompetence in možnosti za doprinos k skupni politiki. Kot je dejal, se Evropa sooča z mnogimi izzivi, vendar pa ima ELS odgovore na vse te izzive.

»Pozicijo EU bomo izboljšali tako, da jo bodo manj ogrožali teroristi in ilegalni migranti. Zagotovili bomo, da se bo tudi v obrambnem smislu Unija okrepila, ker se zavedamo, kako pomembna vrednota je varnost,« je poudaril evropski poslanec.

Med dosežki, na katere je ponosen, je dr. Zver izpostavil program Erasmus+, kjer je  kot glavni pogajalec Evropskega parlamenta pripravil zakonodajo, s katero se bo proračun za ta program v prihodnjem obdobju povečal za 3-krat. »To je velik dosežek, neprimerljiv s prejšnjimi finančnimi perspektivami,« je ob tem dejal. Dodal je še, da je zelo ponosen tudi na to, da je Evropski parlament dobil Pučnikovo konferenčno dvorano, kjer potekajo pomembni pripravljalni sestanki vodstva Evropskega parlamenta. »Ta dvorana gosti največje delegacije, vsak dan je polna sestankov in na vsakem vabilu piše dvorana dr. Jožeta Pučnika. To se mi zdi dobro, še posebej, ker je še nekaj dvoran, ki nosijo imena po pomembnih politikih,« je povedal poslanec.

Na vprašanje o tem, na kaj pa ni ponosen, pa je poslanec izpostavil zaslišanje kandidatke za evropsko komisarko Alenke Bratušek. »To zaslišanje ni bilo najboljše z vidika ugleda Slovenije,« je povedal poslanec in izpostavil tudi dejstvo, da se je posebni odbor PANA v Evropskem parlamentu, ki se je ukvarjal s pranjem denarja, opravil sejo o pranju iranskega denarja prek NLB, kjer je domnevno šlo za financiranje teroristične dejavnosti. »Tudi tu Slovenija ni dobila nekih pozitivnih točk, predvsem, ker se po tistem, ko se je to odkrilo in je bilo dokazano tudi v slovenskem parlamentu, ni nič premaknilo naprej, nihče ni odgovarjal,« je povedal evropski poslanec. »Pranje denarja, v katerega so vključene evropske banke, je pač velik precedens,« je še dodal ob tej temi.

Glede nedavnih protestov civilne iniciative v Črnomlju, je dr. Zver prepričan, da je prav, da politika stopi v bran civilnodružbenim aktivnostim.

»Belokranjci na južni meji dejansko trpijo, jih je strah, po ugrabitvi 80-letnika pa je zgodba še bolj pereča. Država bi morala zavarovati južno mejo. Ta zgodba z ilegalnimi migranti traja 3 leta in ne 3 tedne in vlada bi se morala ustrezno odzvati. Pritisk ilegalnih migrantov na balkanski poti je čedalje večji. Če policija ne zmore s svojimi kapacitetami zavarovati meje, naj vlada na mejo pošlje tudi vojsko,« je poudaril poslanec in dodal, da je slovenska južna meja postala preveč propustna, zaradi česar se naši državi kaj hitro lahko zgodi, da bosta Avstrija in Italija ukrepali, »saj gre za prevelike frekvence prehodov čez mejo.«

»Če bomo postali žep, bo problem, kajti ne vem, kam bomo namestili migrante,« je povedal dr. Zver in dodal, da bi ograjam, ki so postavljene ob meji, morali dodati človeško silo in mejo zapreti.

Na vprašanje o tem, kako v ELS gledajo na reševanje migrantskega vprašanja, je dr. Zver dejal, da je pogled strank dokaj enoten. »Jasno in glasno pa moram povedati, da smo v SDS proti  konceptu popolnoma odprte družbe in multikulutralizma, saj prinaša določene negativne pojave v družbi. Muslimanski migranti se ne integrirajo v družbo, se ne asimilirajo,« je povedal poslanec in dodal, da je levi model glede migracij v  dialoškem izmenjavanju obrazcev vedenja, mišljenja in vrednot. Toda to po besedah poslanca ne gre. »V Evropi je načelo enakosti med spoloma visoko cenjeno, ortodoksni muslimani tega ne sprejemajo,« je povedal poslanec in dodal, da moramo v prihodnosti ohraniti kulturno bistvo Evrope. »Ker smo oblikovali neko sui generis skupnost, moramo gledati na vrednote, kot so enakost, svoboda, mir blaginja, demokracija, človekove pravice. To so stvari, ki so postale splošne, občeveljavne in tisti, ki prihajajo v naš prostor, morajo sprejeti naš način življenja in kulturo,« je bil jasen dr. Zver.

Ko je bilo govora o človekovih pravicah in spoštovanju le teh, je dr. Zver poudaril, da je kar nekaj skupnosti pri nas diskriminiranih. »Katoliška skupnost je diskriminirana, kar se tiče nepravičnih materialnih izhodišč za izvajanje izobraževanja,« je dejal dr. Zver. Izpostavil je tudi, da Slovenija na evropski ravni redno izgublja tožbe glede spoštovanja človekovih pravic. »Koncept temeljnih človekovih pravic je popolnoma zasenčen z modernimi pogledi – nekdo je po krivici obsojen, po krivici zaprt, izgubi tožbo zaradi neustreznega ravnanja države, tu gre za kršenje temeljnih človekovih pravic, pa se o tem kar nekako molči,« je povedal dr. Zver. Po drugi strani pa se zelo glasno govori  o pravicah manjšin, zlasti tistih z različno spolno prakso. »Skorajda ni evropskega dokumenta, kjer ne bi bilo dikcije LGBT notri, medtem ko je družba pri kršitvi osnovnih oziroma temeljnih človekovih pravic – to je pravnih, političnih, ekonomskih, socialnih in  kulturnih, relativno tiho,« je povedal dr. Zver in dodal, da je percepcija človekovih pravic danes problematična, saj jo na levi razumejo čisto drugače kot tisti na desni.

Besedilo je bilo prvotno objavljeno tukaj/

C. R.